Cineva m-a intrebat cat are de lucru ca sa se dezvolte. O sa iti dau aici raspunsul, pentru ca e mult de explicat. Ce trebuie sa intelegi este faptul ca depinde de pe care nivel de dezvoltare incepi munca cu tine. Poate ca deja ai parcurs niste etape, niste trepte.  Sau poate ca esti chiar la inceput.

Ce inseamna pentru mine dezvoltare personala?

Termenul e atat de folosit, incat si-a cam pierdut intelesul, asa ca vreau sa il clarific. Eu vad trei nivele de dezvoltare si anume:

–          Omul instinctual (inferior)

–          Omul emotional/rational

–          Omul spiritual (superior)

Omul instinctual este cel condus de dorinta si de teama. Dorinta de securitate (fizica, financiara), dorinta de sex si relatii, dorinta de putere.

Acestea sunt primele trei niveluri ale dezvoltarii. Omul care ia decizii prin aceste trei tipuri de dorinte este pe acel prim nivel de dezvoltare. Este considerat dominat de instinct.

 

Dorinta de securitate

Din punct de vedere al dorintei de securitate (instinctul de supravietuire), omului care este pe acest prim nivel de dezvoltare ii este tot timpul teama sa nu ramana fara loc de munca, sa nu ramana in strada, sa nu moara de foame.

De aceste niveluri de dezvoltare sunt responsabile anumite zone ale mintii noastre. Ele se pastreaza in permanenta in noi, diferenta dintre oameni constand doar in faptul ca un om traieste mai mult dupa ceea ce ii dicteaza un nivel al mintii, iar alt om dupa ce ii dicteaza alt nivel al mintii. Asa poti spune ca un om se afla pe un nivel de dezvoltare, iar alt om pe alt nivel.

In acelasi timp, omul care se afla pe acest prim nivel de dezvoltare are cele mai mici forte de actiune. El, fiind dominat de teama, nu o sa actioneze decat cand e amenintat de situatie ca poate pierde totul.

Este omul care face ceva doar constrans. Daca nu moare de foame, nu o sa mearga la serviciu. Este omul care nu isi gaseste niciun scop in viata si care traieste efectiv de pe o zi pe alta. Pentru acest tip de om nu exista notiunea de dezvoltare spirituala.

Acum e clar ca iti vorbesc de extreme. Gandeste-te ca aceste caracteristici de teama, de dorinta de siguranta le are oricine. In momentul cand aceasta caracteristica se activeaza (din cauza unor lectii inca neinvatate), atunci omul se reintoarce la aceste instincte.

Aminteste-ti o perioada din viata ta cand ai lucrat mult la dezvoltarea ta, dar la un moment dat, parca totul s-a naruit din cauza unei intamplari. Cineva te-a parasit sau ai fost dat afara de la serviciu etc. Atunci nu ti-a mai pasat pentru moment de dezvoltarea personala. Tot ce voiai era sa ai o stare de bine care iti lipsea atunci. Asta inseamna ca atunci cand o lectie apare in viata noastra, avem tendinta sa coboram pe nivelul anterior.

Acest prim nivel de dezvoltare este cel al violentelor, al certurilor, al abuzurilor de orice fel (sexuale, alimentare, financiare etc.).

Dorinta de relatii si sex

Cea de-a doua caracteristica a primului nivel de dezvoltare este dorinta de sex si de socializare. Oamenii care au preponderent aceasta caracteristica dezvoltata au impresia ca singurul lucru care conteaza in viata este sexul si mondenitatile. Acest nivel este nivelul in care se regaseste cea mai mare parte a civilizatiei contemporane.

Omul care se gaseste pe acest nivel este cel mai usor manipulat. Cand mintea cuiva este pe acest nivel, acel om incearca sa se uniformizeze cu ceilalti ca sa se simta acceptat. De aici pornesc tendintele in moda vestimentara si nu numai. Iti dai seama ca suntem ca civilizatie doar pe un nivel foarte jos de dezvoltare psihologica?

Doar cateva persoane se ridica deasupra acestei mase de oameni care se gasesc pe nivelul acesta.

Dorinta de sex si de relatii porneste din nevoia instinctuala de perpetuare a speciei. Asta arata ca ceea ce domina este inca instinctul. Cum spuneam, nu e nimic rau sa avem in noi elemente din acest nivel. Dar cand doar asta conteaza, atunci nu putem vorbi de dezvoltare, ci de stagnare.

Omul aflat pe acest prim nivel de dezvoltare instinctuala, care are predominanta aceasta dorinta de relatii si sex, se mandreste cu ceea ce are de aratat. Este persoana care are talent deosebit la barfa si la vorbit mult si fara rost. Asa poti sa iti dai seama pe ce nivel se gaseste o persoana si poti sa iti dai seama ce fel de discutie poti avea cu aceasta persoana.

Teama cu care se confrunta oamenii la care predomina acest nivel de dezvoltare este teama de abandon. Le este teama ca le lipseste valoarea in asa masura incat oricine ii poate abandona. Teama de abandon vine de pe acest nivel. Uita-te la civilizatia noastra, gelozia (care de fapt ascunde teama de abandon) este cel mai des intalnit sentiment.

Teama de abandon te face sa iti doresti sa fii acceptat de cat mai multi parteneri de sex, de cat mai multi oameni cu care sa relationezi. Iar pentru asta, trebuie sa te imbraci la moda, sa vorbesti la moda, sa stii sa seduci etc. Apropo de asta, primul nivel in seductie este exact acesta. Cursul pe care il promovam pe Arta Seductiei detaliaza ce inseamna seductia pe toate trei nivelurile de dezvoltare. Incercam sa facem educatie tinerilor. Asa ca pornim de la nivelul la care se gasesc ei si incepem sa le explicam ca de fapt nu numarul relatiilor conteaza, ci calitatea lor. Bineinteles ca doar cei care se regasesc pe primul nivel de dezvoltare nu sunt de acord cu asta, dar stim deja aceasta parere.

Nevoia de relatii sociale, de cluburi, de intalniri “la o bere” este tot caracteristica acestui nivel de dezvoltare. Cu cat omul sta mai mult “la o bere”, cu atat celelalte niveluri superioare sunt lipsite de timp pentru a te dezvolta.

Asta e o regula de baza in dezvoltarea personala:

Cand aloci prea mult timp pe activitati ce tin de un nivel de dezvoltare, iei din timpul celorlalte niveluri!

Cand stai prea mult “la o bere”, nu o sa mai ai timp pentru alte elemente ale dezvoltarii tale si o sa dezvolti doar acest element de socializare.

 

Dorinta de putere si reusita

Acest element de pe primul nivel de dezvoltare instinctuala este caracteristic oamenilor politici, antreprenorilor stresati, sefilor nervosi etc.

De ce am spus antreprenorilor stresati si nervosi? Pentru ca tensiunea nervoasa este o caracteristica a acestui nivel. Aici este nivelul presiunilor, al rapiditatii, al dorintei de progres prin forta. Omul aflat pe acest prim nivel de dezvoltare si la care predomina aceasta caracteristica de dorinta de putere este tot timpul grabit, parca ii lipsesc secunde de pe ceas si totul pentru el este prea lent.

Dorinta lui este de a fi mai bun decat ceilalti. Aceasta este dorinta cea mai importanta pe acest nivel. Aici este nivelul celor care tin cu orice pret sa iasa in evidenta intr-un domeniu. Vor ori sa aiba bani mai multi, ori putere mai multa, ori masina cea mai luxoasa, ori femeia cea mai siliconata etc.

Acesti oameni au o slaba stima de sine si inceaca sa compenseze aceasta lipsa prin ceva ce pot sa arate in lume. Lipsa de stima de sine e data de faptul ca acesti oameni nu isi inteleg inca valoarea pe care o au in univers. Se considera neimportanti, nu isi dau inca seama ca, de fapt, ei au un rol pe care trebuie sa il joace in aceasta viata. Tot timpul vor sa fie recunoscuti de ceilalti ca sunt buni la ceva.

In relatiile de cuplu, au tendinta sa domine si sa ceara recunoastere din partea partenerului. Relatia pentru ei este o competitie. Totusi, tine seama ca acest element este inca pe nivelul instinctual, asa ca domina inca instictele la acest om. Acest om isi poate pierde controlul ratiunii si sa se arunce cu capul inainte fara sa gandeasca.

Teama lui cea mai mare este ca nu cumva oamenii sa il calce in picioare si sa il considere neimportant. Teama de anonimat este teama de lipsa de valoare. El este cel mai bun, cel mai destept, cel mai frumos si … cel mai modest!!!

Pe acest nivel de dezvoltare, omul incepe pentru prima data sa fie interesat de dezvoltare personala, dar doar ca sa manipuleze. Dorinta lui este sa invete tehnici de control si manipulare a celor din jur. Cauta tot timpul sa fie sef si sa ia el decizii. Dar cand vrei asta, inseamna ca nu intelegi inca responsabilitatea si te vei trezi sef, dar o sa fie palaria prea mare pentru tine asa ca o sa simti presiune si stres pe umerii tai.

Aceasta caracteristica o vad des in Romania. Din cauza comunismului care ne-a uniformizat, avem acum tendinta sa activam acest element al dorintei de putere, chiar daca nu ne simtim bine cu presiunea pe umeri. Fac comparatie cu managerii pe care ii stiu din alte tari si nu prea vad tensiune si nervozitate la ei. Asta imi arata ca ei au trecut la functia de conducere dupa ce au rezolvat teama de anonimat. Noi insa incercam sa scapam de teama de anonimat tocmai prin functie. Ceea ce nu prea merge.

Teama de anonimat se rezolva prin intelegerea faptului ca esti bun la ceva, ca esti expert intr-un domeniu macar. Nu vorbesc acum de exceptii, ci de regula pe care o observ in jurul meu la oamenii pe care ii cunosc si au functii de conducere. Dorinta lor de a iesi in evidenta se manifesta prin dorinta de a ii controla pe cei din jur.

Lucrez acum cu niste prieteni sa pornim un proiect de formare a medicilor si personalului auxiliar din clinici medicale private din tara si greutatea pe care o vedem in acest moment este faptul ca medicii nu inteleg ca nu sunt stapanii lumii. Simona, sotia mea, a fost de curand la un medic ORL si in timpul consultatiei l-a oprit si l-a intrebat ce anume face. Medicul s-a enervat asa de tare de faptul ca cineva il intreaba ce face, incat i-a spus sa plece din cabinet. Am lasat inchis cazul asta tocmai pentru ca am ajuns la acel medic prin niste prieteni, relatii cum functioneaza la noi. Ma intreb cum se comporta acel medic cu cineva care pur si simplu ii bate la usa netrimis de nimeni.

O sa mai vorbesc despre aceasta teama de anonimat si de dorinta de putere in alte articole viitoare pentru ca e un subiect care arde la noi in tara si automat si in dezvoltarea noastra.

 

Tu pe ce nivel de dezvoltare esti?

Omul care ramane 90% dominat de acest nivel se gandeste doar la cum sa aiba mai mult, cum sa calce peste ceilalti si cum sa fie cel mai apreciat.

Toti avem in noi activat acest nivel. Problema este in ce proportie.

Uite un mic test ca sa iti dai seama daca esti predominant pe acest nivel sau nu. Raspunde la intrebarile de mai jos si verifica tu singur cat de mult domina acest nivel in tine.

 

Test cu 10 intrebari:

1. Cand cineva te jigneste, suferi cateva minute sau cateva ore (sau mai mult)?

2. Cand ai ramas fara bani, te gandesti la ce e mai rau sau iti amintesti ca ai mai trecut prin asta si te linistesti?

3. Cand esti parasit de un partener de cuplu, te gandesti ca doar un idiot te poate parasi sau te gandesti ca important e sa iti pastrezi echilibrul interior si chiar reusesti asta?

4. Cand te intalnesti cu un prieten/prietena, incepi sa ii povestesti despre intamplarile din viata ta sau despre ce anume ai invatat din acele intamplari?

5. Cand ti se propune sa castigi niste bani, dar sa muncesti in conditii mai grele, care iti strica sanatatea, preferi banii sau sanatatea?

6. Cand toti din grupul tau de prieteni au mai multi bani decat tine, te simti rau sau bine cand te intalnesti cu ei?

7. Daca cineva apropiat te minte, te gandesti ca a gresit el/ea sau ca ai gresit tu?

8. Esti un om pentru care conteaza principiile mai mult decat orice?

9. Dupa cat timp iti pierzi rabdarea cu cineva care te calca pe nervi, o ora sau un an?

10. Nu exista niciun domeniu in care sa fii asa de bun incat lumea sa te admire sau esti expert intr-un  domeniu macar?

 

Daca raspunzi la intrebarile acestea cu prima varianta sugerata in intrebare inseamna ca tinzi sa ai foarte activate caracteristicile primului nivel de dezvoltare. Daca alegi cea de-a doua varianta sugerata in intrebare atunci mintea ta a accesat celelalte niveluri de dezvoltare.

Asa cum iti spuneam, toti avem elemente din toate nivelurile de dezvoltare. Daca nu am avea nimic din primul nivel de dezvoltare, am muri pentru ca nu ne-ar interesa deloc securitatea noastra si nu am munci ca sa avem bani sa mancam. Specia umana ar disparea pentru ca prea putini ar mai face sex. Nu ar mai exista progrese pentru ca oamenii nu ar mai intra in competitie unul cu altul.

Toate aceste lucruri sunt bune, important este sa nu ne lasam dominati de aceste elemente instinctuale.

Vreau sa spun ca poti face cercetare, dar poti sa o faci din dorinta de a iesi in evidenta sau sa o faci pentru ca te pasioneaza. Poti sa te imbraci bine si frumos ca sa te simti confortabil sau poti sa te imbraci la moda ca sa arati ca poti…

Aceleasi actiuni, dar facute cu alte intentii, sunt complet diferite. De exemplu, cand mananci mancare facuta de cineva care te iubeste este mai buna decat facuta de cineva care nu are niciun chef sa iti gateasca. Si nu e doar subiectiva aceasta situatie, chiar conteaza intentia persoanei.

Dar despre puterea intentiei in alt episod…

Data viitoare o sa iti explic in continuare despre celelalte doua niveluri de dezvoltare.

Pe curand,

Marius Simion



URL scurt pentru acest articol: https://wp.me/p7nil4-Ck