Care sunt simbolurile iubirii? Florile pot reprezenta un simbol al iubirii. Un cântec, un cadou sau o bijuterie pot fi iarăsi un simbol al iubirii. Ori un angajament verbal poate fi un simbol. Un angajament verbal prea timpuriu  poate fi insă simbol al interesului. Atunci când relația este mai serioasă putem considera promisiunile sau angajamentele verbale simboluri ale emoțiilor datorate dragostei.

În căutarea iubirii adevărate ne este util să nu devenim confuzi, să nu ne atașăm de simboluri. Iubirea este un sentiment care nu poate fi măsurat. Încercăm însă  de foarte multe ori să conferim iubirii propriul nostru înțeles, propriile noastre dimensiuni. Privim ce fac oamenii interpretând astfel cât de mult ne iubesc ei ori dimpotrivă. Dacă cineva ne spune că ne iubește vom considera acele cuvinte drept o dovadă. Dacă cineva refuză o ieșire în oraș cu prietenii, vom considera acest lucru un simbol al iubirii.

Putem ști cert ce simțim, dar nu putem spune la fel de cert despre ce simte altcineva pentru noi. Nu suntem obișnuiți să percepem direct emoțiile și atunci căutăm simboluri care să indice ce simte altcineva pentru noi. Substituim propria noastră înțelegere a simbolurilor, în loc să trăim emoția reală a iubirii cu emoțiea ei cu tot.

Dificultățile comunicării în relațiile de iubire

Atunci când suntem îndrăgostiți nu putem transpune emoțiile pentru că iubirea este mută. Suntem obișnuiți să comunicăm prin cuvinte, uităm însă că nu există cuvinte pentru a transpune emoția. Folosim cuvinte pentru a povesti altora despre emoțiile noastre, dar oferim simboluri în locul lor. Cuvintele noastre sunt simboluri pe care cealaltă persoană le poate interpreta și prin care poate înțelege ce simțim. Emoțiile iubirii nu au formă astfel că ne bazăm pe cuvinte ca și  cod de comunicare.

Florile, ciocolata, bijuteriile și cărțile sunt mijloace simbolice minunate de a comunica emoția noastră. Dar aceste simboluri nu demonstrează autenticitatea iubirii. Aceste cadouri pot fi la fel de bine oferite datorate unui sentiment de vinovăție pentru care se oferă compensare. Este dificil de interpretat ce anume simbolizează un cadou pentru că nu este mereu posibil să percepi emoțiile și procesul de gândire al cerui care îl oferă. Interpretarea motivației  poate fi diferită de ceea ce îi inspiră.

Pe de altă parte, companiile și agențiile de publicitate sunt nerăbdătoare să ne explice ce reprezintă simbolurile iubirii. Vedem în reclamele despre vacanțe bărbați care cumpără un cadou pentru a-l oferi soției sau prietenei. Ei caută simbolul adecvat de iubire pentru a-l oferi. Compania de bijuterii vinde simboluri și spune spectatorului ce înseamnă bijuteriile sale. Chiar are recomandări cu privire la cât trebuie să plătești din salariul tău pe simbolul pe care ei îl comercializează. Cumpără partenerul o bijuterie pentru că este inspirat de iubire, sau pentru că îi este teamă de cum va interpreta femeia mărimea acestui simbol? Suntem atât de condiționați să răspundem simbolurilor încât este posibil ca o femeie să reacționeze emoțional dacă nu primește simbolul pe care și-l dorește. Reacția emoțională nu are neapărat legătură cu simbolul. Femeia reacționează de fapt la propria interpretare a simbolului. Neprimind un simbol care este așteptat la anumite sărbători, persoana poate reacționa la propriile interpretări și așteptări. Dacă partenerul nostru uită să facă ceva ce a promis nu înseamnă neapărat că nu ne iubește sau nu ne apreciază.

Un inel de logodnă, spre exemplu, reprezintă un simbol al iubrii. Nu reprezintă emoția în sine. Dar de câte ori nu s-a discutat despre dimensiunea și calitatea diamantului și ce semnifică el? Un diamant mai mare reprezintă iubire mai multă? Un inel mic înseamnă că ești mai puțin admirată și iubită?

Oferirea simbolurilor de iubire poate fi modul prin care o persoană ne atrage atenția și obține ceea ce dorește de la noi. Devenim atrași de aceea persoană datorită valorilor simbolurilor pe care ni le oferă. Un compliment reprezintă un simbol ușor de oferit de cineva prin care să ne atragă atenția. Le oferim mai multă atenție deoarece ne bucură complimentele în genere. Dacă cineva ne promite un viitor frumos putem crea în mintea noastră un întreg vis legat de ce ar presupune viața noastră alături de el. Ne putem îndrăgosti de visul din imaginația noastră care este inspirat de cuvintele sale. În acest caz este exprimată dragostea noastră pentru acel vis. De fiecare dată când auzim sau ne gândim la acele cuvinte sau acea persoană simțim emoția pentru acel vis din mintea noastră. Simbolul poate fi un declanșator pentru un vis emoționant puternic pe care îl păstrăm în mintea noastră. Cuvântul „căsătorie”, reprezintă iarăși  un simbol pe baza căruia construim un vis uriaș în mintea noastră.  Uneori visele pot deveni atât de puternice de parcă ne-ar conduce. Putem deveni atât de concentrați pe simbol încât pierdem noțiunea emoțiilor în relație.

Uneori oamenii sunt atât de concentrați pe importanța simbolurilor încât se simt neiubiți atunci când nu au destule simboluri. Ei au nevoie ca partenerii lor să le ofere continuu simboluri pentru a le alimenta visul. Devenim condiționați să măsurăm cât de mult ne iubește o persoană prin cât de mari și dese sunt simbolurile tangibile ale iubirii lor pe care ni le oferă. Trebuie să ne spună prin cuvinte sau să ne arate prin acțiuni care simbolizează iubirea lor. Dar acest lucru ne face să ne simțim goi pentru că simbolurile nu satisfac dorința noastră emoțională. Emoția iubirii ne va satisface căutarea, și o reprezentare simbolică.

Uneori simțim atât de mult nevoie să primim simboluri de iubire încât încercăm să ne satisfacem singuri nevoia. Mergem la cumpărături și ne cumpărăm cadouri și apelăm la motive precum „Merit” sau „Am cumpărat acest lucru pentru că mă iubesc atât de mult încât nu îl pot da”. Folosim un obiect ca un declanșator pentru iubirea de sine. Dacă am trăi cu adevărat emoția iubirii de sine, atunci nu am avea nevoie de simbol pentru a ne reaminti. Emoția iubirii pentru sine este satisfăcătoarea în sine. Atunci când ne iubim pe noi înșine nu este nevoie să ne convingem pe noi sau altcineva de ceea ce simțim emoțional.

În altă ordine de idei, neînțelegerile dintre bărbați și femei nu au loc deoarece suntem de pe planete diferite în funcție de gen., aceasta-i o metaforă mai degrabă. Neînțelegerile și reacțiile apar deseori doar pentru că bărbații și femeile interpretează simbolurile în mod diferit. Băieții au crescut petrecând cel mai mult timp cu băieții și au învățat codul de comunicare cu alți băieți. Femeile au crescut petrecând cel mai mult timp în preajma unei alte femei și au învățat un cod diferit folosit pentru a comunica cu femeile.

Chiar și femei diferite au interpretări diferite pentru același simbol. Fiecare are propria interpretare pentru fiecare cuvânt simbol. Acest lucru poate fi uneori dificil de depășit pentru că avem doar cuvinte la dispoziție să ne explicăm. Deși ne explicăm în cuvinte clare, cealaltă persoană poate interpreta diferit ceea ce spunem. Pentru a înțelege cu adevărat pe cineva trebuie să punem întrebări despre ce vor să spună cu exactitate.

Atunci când după o întâlnire, un bărbat îi spune unei femei „Te sun mai târziu”  bărbatul „știe” ce a vrut să spună, dar femeia „știe”cu totul altceva. Această neînțelegere poate fi sursa unei drame emoționale, iar asta doar din cauza celor 4 cuvinte simple. Interpretăm greșit deoarece presupunem că o altă persoană oferă aceleași sensuri cuvintelor ca și noi.

Până când nu înveți însă sensul cuvintelor pe care cineva le folosește, vor exista comunicări eronate și neînțelegeri. Acel cineva va trebui de asemenea să învețe sensul și atașamentul emoțional pe care îl oferi cuvintelor.

Înțelegerea în relație începe prin conștientizarea sinelui

Înainte de a explica cuiva sensurile cifrate pe care le dai cuvintelor și simbolurilor, trebuie mai întâi să le cunoști tu însuți. Asta înseamnă să fii conștient de ceea ce înseamnă simbolurile tale, de cum le interpretezi și de atașamentul emoțional pe care l-ai dat imaginilor și viselor personale. Atunci când ești conștient de propriile simboluri cifrate poți comunica mult mai clar cu restul ceilalți. Comunicarea clară va crește calitatea înțelegerii, respectului și clarității în relațiile tale, iar acest lucru va permite dezvoltarea cu adevărat a emoției de iubire și va face ca relația ta să fie mai puțin dependentă de simboluri în genere. Atunci când ești conștient, știi că un simbol nu poate transpune ceea ce simți; iar atunci când iubirea ta nu se mai bazează pe schimbul de simboluri ea va începe să înflorească și să devină cea mai frumoasă expresie a grijii față de cineva: iubirea necondiționată.

 



URL scurt pentru acest articol: https://wp.me/p7nil4-14N