Orice tânără Julietă se visează în rochie albă sau bej, lungă sau scurtă, cu crinolină sau fără, simplă sau brodată dar de mireasă să fie. Și, la brațul ei va fi, bineînțeles, Romeo cel înalt, frumos, deștept, glumeț, cu mulți mușchi sau cu puțini mușchi și multe carduri. Tinerețe! Roman de dragoste început într-o sâmbătă seară pe o bancă în parc. Visăm frumos povești și când dăm cu capul de Sfânta realitate, vedem rapid că rozul are mai multe nuanțe.

Ia stai tu, Julietă, aici lângă mine să savurăm o cafea sau un ceai și să vorbim ca fetele. Ce-ai avut și ce-ai pierdut sau, altfel spus, ce-ai visat și câte dintre vise au devenit realitate?

Ți-ai dorit să fii o Doamnă? Și ești? Sau să întreb altfel: ai mașină? Dacă ai mașină și carnet de conducere e ceva mai simplu. Te poți îmbrăca în ton cu ultima modă și, bineînțeles poți purta pantofi cu toc înalt. Nu contează că, în drum spre casă, treci prin piață. Poți arunca listele de cumpărături și sacoșele pline în portbagaj și să pretinzi că ai fost la coafor. Apoi, rapid, te poți duce să iei copiii de la grădiniță și să mai plătești și ceva facturi în drum spre casă. Sau întâi iei copiii și apoi faci piața și după plătești facturi. Sau vezi tu care-i ordinea.

Dacă ai mașină dar n-ai carnet, depinzi de Romeo. Vezi și tu cum te trezești dimineață să-i pregătești la micul dejun ce-i place poate te duce și pe tine la muncă. Dacă n-ai mașină se schimbă toată treaba. Dacă te îmbraci elegant și te urci în autobuz, imediat se lipesc de tine câteva priviri iar dacă e și aglomerat mijlocul de transport, s-ar putea ca privirile să devină insistente și mult mai apropiate decât limita permisă a minimului de bun simț. Și când se apropie și posesorul ochilor, mult mai mult decât ar fi necesar, de tine și te mai și atinge din greșeală și se face că plouă atunci ce faci, Julietă? Mergi pe jos pe tocuri? Jumătate de oraș înainte și înapoi și stai 8 ore așa, la muncă? Și mai treci și prin piață și asortezi pantofii cu cele două sacoșe pe care le ții în fiecare mână? Cum faci?

Sau poate ești o Doamnă acasă, după orele de muncă? Ce faci, Julietă în bucătărie? Te-a învățat mama ta să faci șapte feluri de bucate, cinci pentru Romeo și câte unul pentru fiecare copil sau ai învățat singură. E clar că asta-i ocupația ta de bază dacă nu mergi la restaurant în fiecare seară sau nu comanzi ceva gata făcut. Dar, ia spune, când gătești 3-4 ore te îmbraci frumos, în rochie de seară? După atâtea ore de stat în bucătărie, pardon, de muncit în bucătărie nu ți-a sărit cumva oja și miroși foarte suav a ceapă? Fugi și fă duș rapid că vine Romeo și trebuie să te găsească ca nouă.

Sau poate ești o Doamnă în weekend? După cinci zile la muncă și-o sâmbătă care nu-ți prea ajunge să speli, să calci și să faci curat, nu-i așa că ți-ar prinde bine ca duminica să ieși în oraș cu Romeo? E prea scump? Nu e, Julietă, salarii sunt prea mici sau se dau de prea puține ori pe lună. Dacă ai lua același salar de cinci ori pe lună, serios că ar fi suficient. Dar măcar cu fetele ieși în fața blocului sau te duci și tu în vizită la o prietenă să mai vorbiți și voi de altceva în afară de copii și de cartea de bucate?

Să-ți spun un secret pe care-l știi, Julieto: treaba femeii nu se vede niciodată. Tot ce vede Romeo este o fostă mireasă transformată într-o gospodină și nu-i prea place. El e Romeo și o vrea pe Julieta nu pe Bubulina gospodina. Dar ție, îți place ce ești? La coafor și la manichiuristă de când nu ai mai fost? Sau la un masaj, la spa sau la solar?

Ți-ai dorit să fii mamă? Hai să vorbim despre asta, scumpă Doamnă. După cele 9 luni de sarcină din care primele două au fost cu grețuri, ultimele două cu „hai să nasc și să se termine” și cele din mijloc cu palpitații ești în sfârșit mamă. Ceea ce nu ți-a spus nimeni este că vei fi mamă toată viața ta. Și meseria de mamă n-are nici o legătură cu dragostea romantică. Aici e vorba despre nopți nedormite, biberoane și scutece la început apoi de lecții, decizii, discuții cu și despre diferite subiecte și multe altele care nici măcar nu-ți treceau prin cap când pășeai fericită la brațul lui Romeo. Se merită? Da, ai să spui tu și da va spune și Romeo dar ceea ce nu știați nici unul dintre voi e că meseria de părinte e 24 ore din 24, țaspte zile pe săptămână, fără concedii.

Și cu fanteziile cum stai? Seara când te întinzi în pat lângă el nu ai chef de ghidușii? Cum nu? Adormi așa, din prima? Sau începi cu durerile de cap care din acute devin din ce în ce în ce mai cronice? Vai, Julietă, ești de-a dreptul altcineva.

Și-acum spune-mi puțin despre Romeo. Ți-ai dorit măcar o singură dată în viață să schimbați rolurile? Să fie el Julieta și tu să fii Romeo? Sau, mai bine, să revenim la tine. Ești mulțumită cu viața pe care o ai sau ți-ai dori puțin de tot să fie altfel? Îți place ceea ce ești sau ai vrea să fii o altfel de Julietă? Aia pentru care Romeo ar fi cântat și serenade sub balcon dacă ar fi avut voce de baritonURL scurt pentru acest articol: https://wp.me/p7nil4-126