Deseori o dăm în bară în relația cu partenerul nostru. Spunem lucruri pe care de fapt nu vrem să le spunem, îi acuzăm de lucruri pe care nu le-au făcut și atunci partenerul confuz, uimit sau furios, ne răspunde cu ce ai spus?
Problemele de comunicare sunt cele care afectează o relație. Când cuplurile învață să își rezolve problemele de comunicare și găsesc o modalitate de a-și îmbunătăți modul în care comunică, pot să își rezolve problemele din relație, conflictele și certurile.
Învățăm să vorbim, putem asculta, dar nu primim nicio lecție despre comunicare în sine. Nu există niciun manual pentru noi care să privească problemele cuplului și cum să comunicăm fără să rănim persoana pe care o iubim.
De ce ne certăm și mai exact, ce e cearta? Reprezintă informarea celeilalte persoane despre cum ne simțim, ce facem, ce credem că vom face dacă nu va fi de acord cu opinia noastră. Ca adulți în toată firea ar trebui să înțelegem că opinia noastră, deși corectă în propria viziune, poate fi diferită de opinia altei persoane.
Vechea zicală pietrele și bâtele pot să-mi rupă oasele, dar vorbele nu mă pot răni este complet neadevărată. Adevărul este că vorbele pot răni profund. Să ne cerem scuze pentru cuvintele grele aruncate și care nu ar fi trebuit folosite pe persoana la care ținem nu e de ajuns. A cere scuze nu șterge amintirea vorbelor grele și jignitoare.
Nu ar trebui să spunem niciodată partenerului ce trebuie să simtă sau să gândească, ce trebuie să facă, să spună sau să simtă. Poate duce la o confruntare sau la un conflict ducând de obicei la o ceartă pentru că partenerul simte că îi impui ce să facă și cum să facă.
Pași pe care cuplurile îi pot urma pentru a evita certurile:
- Acceptă că opinia ta nu este singura opinie corectă
Ascultă-ți partenerul pentru a descoperi motivele pentru care simte ceea ce simte și încearcă să îi înțelegi sistemul de valori. Mai mult, demonstrează-i că ești flexibil în gândire și nu purtând ochelari de cal.
- Oferă-i un mediu liniștit pentru a-și deschide sufletul
Este important ca fiecare persoană să aibă un mediu propice pentru a-și arăta vulnerabilitatea când își exprimă emoțiile. Un mediu propice include a fi atent la ceea ce spune partenerul și nu la alte activități, lucruri casnice sau rețele de socializare. Merită să primească o atenție deplină. Auzim deseori că partenerul se plânge despre faptul că partenerul său nu se deschide sau nu îi împărtășește lucruri. Acesta este un simptom care arată că el nu se simte bine în a-și exprima emoțiile, iar certurile apar.
- Fii curios și ascultă ce are de zis
Adesea vorbim monosilabic și nu spunem totul despre cum ne simțim. Când partenerul tău îți spune ceva important sau profund, fii curios în legătură cu ceea ce zice și nu arăta niciodată că deja știi. O să vrei să auzi cu propriile lui cuvinte, în modul lui de a o spune și cu emoția pe el o atașează momentului. Este important să fii curios și să clarifici cu partenerul ceea ce ți-a spus.
- Alege-ți cu grijă cuvintele
Vechea zicală pietrele și bâtele pot să-mi rupă oasele, dar vorbele nu mă pot răni este complet neadevărată. Adevărul este că vorbele pot răni profund. Nu putem să ne cerem scuze pentru cuvintele grele aruncate și care nu ar fi trebuit folosite pe persoana la care ținem. Să-ți ceri scuze nu șterge amintirea vorbelor grele și jignitoare.
- Niciodată nu îi ignora sentimentele sau să îi spui că greșește
Nu ar trebui să spunem niciodată partenerului că sentimentele lui sunt greșite. De fapt, sentimentele și emoțiile noastre sunt mereu corecte, în viziunea noastră. Dacă avem dificultăți în a le înțelege emoțiile aici intervine curiozitatea. Este important să ne dăm silința pentru a înțelege ce simte partenerul nostru chiar și atunci când nici el nu înțelege prea bine.
Sentimentele și emoțiile sunt personale, importante pentru noi și dacă suntem ignorați doare foarte tare. Cu toții avem nevoie să fim auziți și chiar înțeleși de persoana cu care am ales să ne împărțim viața și visele deopotrivă.
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.