Despre femei fatale ce au subjugat prin farmece oameni de stat, istoria ne-a tot vorbit, însă despre spirite ce au sedus inclusiv prin inteligență, canaliându-și intuiția spre a schimba destinele unei țări poate prea puțin știm. Am adunat 10 regine din umbra de urmărit pentru inspirație:

Aspasia – O străină din Milet venită în Atena, cu greu putea avea vreo șansă, însă alături de Pericle, cel mai de seamă general al cetății, a influențat politica externă și putut străluci pe deplin într-un salon ce aduna cei mai de seamă gânditori ai epocii, schimbând chiar statutul femeii în filosofia greacă.

Malinche – Oferită lui Hernán Cortés ca sclavă chiar de către propria familie ce astfel spera la îndurare din partea conquistadorilor, aceasta va avea un imens aport la strategia militară pentru cucerirea civilizației mayașe, fiind atât de temută de propriul popor, încât era văzută una cu generalul spaniol.

Diane de Poitiers – L-a cunoscut pe Henric al II-lea când acesta avea doar 12 ea, fiindu-i meditatoare și în ciuda unei diferențe de două decenii, a inspirat regelui o atracție atât de profundă încât va conduce Franța alături de el în timp ce soția suveranului, Caterina de Medici privea neputincioasă cum Diane acumula însemnate bogății, între care și castelul Chenonceau.

Gabrielle d’Estrées – Deși l-a convins pe amantul său Regele Henric al IV-lea al Franței să se întoarcă la Catolicism, știind că un monarh Protestant reprezenta o amenințare pentru țara înconjurată de armatele Vaticanului și ale Spaniei, tot ea va sta în spatele emiterii Edictului de la Nantes ce va garanta libertatea religioasă acestei confesiuni.

Madame de Pompadour – Fiindu-I prezis un destin măreț de către o ghicitoare, pe când avea doua nouă ani, amanta Regelui Louis XV va dovedi o impresionantă influență politică egalată doar de implicarea sa în mecenat, exercitând un patronaj spiritual asupra unor artiști și scriitori precum Voltaire, Montesquieu și Diderot.

Maria Walewska – O relație strategică spre care a fost împinsă tocmai pentru a-și proteja țara va evolua spre o prea frumoasă iubire cu Napoleon Bonaparte ce adesea o va numi „soția sa poloneză”.

Contesa de Castiglione – Aclamată drept cea mai frumoasă femeie a Europei, amantă atât a lui Napoleon III, cât și a lui Victor Emmanuele al II-lea -legături ce-i vor aduce multiple acuzații de spionaj- Contesa va ajuta cauzei reunificării Italiei natale tocmai prin forța sa de persuasiune asupra Împăratului Franței.

Wallis Simpson – Cea pentru care Regele Edward al VIII renunță la tronul britanic în numele sentimentelor va trăi mai bine de trei decenii alături de bărbatul iubit, oferindu-i un suport neafectat de ambiții politice.

Pamela Churchill – Considerată ca fiind ultima curtezană a secolului XX, tânăra doamnă Churchill va fi inițiată în politică tocmai de către socrul său, premierul britanic, pe care îl va ajuta inclusiv prin legături cu rivalii politici ai familiei.

Celia Sanchez – Expert în armament, amanta lui Fidel Castro i-a stat alături până la moartea sa de cancer pulmonar în 1980, activând în posturi cheie cu o implicare însuflețită de crezul în principiile revoluționare.URL scurt pentru acest articol: https://wp.me/p7nil4-OG