Un spirit creativ ce s-a impus prin originalitate și profunzime în fotografie, design și strategii de construcție a apariției, Valentina Bălașa Ario se află printre puținii specialiști în imagine care au făcut tranziția spre proiecte educaționale. Lector al Fundației Calea Victoriei și consilier de imagine pentru artiști muzicali, politicieni și oameni de afaceri, Valentina – a cărei viziune a fost recunoscută și încurajată inclusiv de socrul și mentorul său, regretatul artist Sabin Bălașa- ne-a vorbit despre maniera în care pot fi controlate și expoatate eficient influențele sub care se formează stilul vestimentar încă de la vârsta la care se formează simțul estetic.

– Priviți stilul drept emanație lăuntrică sau o manifestare modelată de informație? În această ultimă situație, cum mai poate fi conturată identitatea sub avalanșă de repere proprii unor stiluri necongruente, un fenomen diferit de alte epoci, ce erau marcate de o estetică singulară?

– Stilul este o manifestare a ceea ce suntem, este rezultatul preferințelor noastre, este o formă de exprimare a personalității noastre. Stilul personal se transformă odată cu evoluția noastră și poate fi influențat de elemente din exterior.

– În activitatea dvs de lector implicat în educația vestimentară, în exprimările încă nealterate ale copiilor și adolescenților, care sunt principalele abordări contrare ideii de eleganță, direcții pe care individul le manifestă inconștient, încă din primii ani în care accesul la informație este unul limitat?

– Mă ocup de educația vestimentară a copiilor și a adolescenților (10-16 ani), pentru că există tendința ca aceștia să își faca educația vestimentară în fața televizorului, la emisiuni nepotrivite pentru vârsta lor. Ei sunt la vârsta când au multe „sertare”goale, iar eu mă ocup să le umplu cu informații despre existența unui cod vestimentar, care îi ajută să potrivească ținuta cu situația.

– Cum vedeți în educația vestimentară puterea reală, cât și implicațiile negative ale severității, exprimate prin verdicte acide, proprii celor ale rubricilor de bine/prost îmbrăcați sau dezaprobarea asistenței în fața unei imagini?

– Educația vestimentară ne ajută să avem o imagine socială bună. Oamenii aderă la persoanele cu imagine de succes. O imagine socială negativă ne poate scoate din afaceri, putem pierde oportunități importante. Dacă vorbim despre criticii de modă, aceștia uneori uită că în față lor este totuși un om cu sentimente, care ar putea fi afectat serios de remarcile acide. La cursul de educație vestimentară analizăm imagini cu persoane îmbrăcate nepotrivit, însă am grijă să le spun cursanților mei că NU criticăm persoana, ci discutăm despre alegerea vestimentară nepotrivită. Verdictele aspre, care pot afecta emoțional, le consider că făcând parte din manifestările de tip bullying, cu care nu voi fi niciodată de acord.

– Care este cheia prin care cei mici pot fi educați astfel încât să nu devină sclavii tendințelor și să nu se îndrepte mai târziu spre achizițiile compulsive?

– Stilul, după cum spuneam, este o manifestare a ceea ce suntem. Pot spune că atunci când această manifestare devine conștienta, avem grijă să achiziționăm doar acele piese vestimentare care se potrivesc între ele, sunt de foarte bună calitate și nu se demodează niciodată. Achizițiile compulsive au legătură cu anumite situații nerezolvate din viața noastră, situații pe care ar fi bine să le identificăm, ca să nu risipim bugetul.

– Privind spre cealaltă extremă, care este cheia prin care puteți debarasa informația asimilată greșit și prejudecățile eronate, în educarea stilului unui adult?

– Dacă îi prezinți unui adult regulile codului vestimentar și acesta este dispus să le asimileze, situația se poate îmbunătăți foarte mult. Problemele apar din cauza necunoașterii regulilor de bază. Este ca la șah, nu poți câștiga niciodată, dacă nu cunoști regulile.

– Din perspectiva unui fotograf, unui designer vestimentar, a unui consultant de imagine și a unui lector, cum considerați că a evoluat stilul străzii în perioada postdecembristă? Cum ți-ar plăcea să găsești acest peisaj peste 10 ani?

– Stilul străzii? Depinde de stradă. Avem stilul conectat la tendințele internaționale, există fete care au blog-uri de modă, unele dintre ele apar în revistele de modă din întreaga lume. Dar, din păcate avem și stilul vulgar, care a apărut în mediile unde nu există educație și cultură. În 10 ani lucrurile nu se vor schimba radical, multe din elementele din ziua de astăzi se vor păstra. Mi-ar plăcea să văd oamenii de pe stradă purtând lucruri de calitate. Mi-ar plăcea ca stilul lor să aibă urmele mele.



URL scurt pentru acest articol: https://wp.me/p7nil4-PX