Obiceiurile tale sunt destinul tău – eşti ceea ce faci zilnic1 reader now

Suntem ceea ce facem în mod repetat. Excelența așadar nu este o acțiune ci un obicei” Aristotel

În momentul în care faci un lucru repetat din nou şi din nou şi din nou, acel lucru devine obişnuinţă. Şi poate ai auzit un proverb care spune că obişnuinţa este a doua noastră natură.

Obiceiurile noastre ne definesc întreg viitorul. Practic suntem făcuţi din obiceiuri. E foarte important să înţelegi că ceea ce faci în fiecare zi şi cum anume faci, când aduni zilele și acțiunile tale, vei avea un rezultat.

E ca o balanţă: dacă pui mai multe grăunţe sau pietre într-unul din talere, balanţa va înclina în partea în care pui mai mult. Dacă ai un obicei prost şi îl repeţi din nou şi din nou, balanţa va înclina în favoarea acelui obicei prost.

Dacă bei în fiecare zi, devii alcoolic, faci ciroză, mori, sau te îmbolnăveşti grav. Dacă mănânci prostii, junk food, grăsimi, te îngraşi.

În fiecare zi pui ceva in balanță

Dacă mergi la lucru în fiecare zi şi nu-ţi mai obişnuieşti mintea  să se gândească la soluţii să faci bani mai mulţi decât primeşti la serviciu, dacă nu te gândeşti cum să faci o afacere sau să ai mai multe surse de venit, vei avea obişnuinţa de a merge la lucru pe pilot automat, mintea ta nu se va mai gândi la oportunităţi și posibilităţi.

Pur şi simplu vei rămâne mergând la acea slujbă zilnic până în momentul în care ceva se întâmplă, de obicei ceva rău: eşti dat afară, vine criza şi dă faliment firma, abilităţile tale nu mai sunt necesare, eşti înlocuit cu o maşină. Dacă lucrezi într-o fabrică probabil eşti înlocuit cu un robot şi în momentul acela eşti cu mâinile legate. Ai avut un obicei care îți aducea bani, obicei care fără voia ta ţi-a fost luat, şi acum ce faci?

Nu mai știi cum să îți câștigi existența. Este cazul multor oameni.

“Prima oară ne formăm obiceurile, apoi ele ne formează pe noi. Învinge-ți obiceiurile proaste sau altfel te vor învinge ele pe tine “ Rob Gilbert

Deci, obiceiurile sunt cheia. Practic ceea ce voi încerca să fac în acest articol, va fi să te învăţ să-ţi dezvolţi un nou obicei.

Obiceiul acesta facut zilnic va fi ca un grăunte, ca o pietricică pusă în balanţă. Şi intr-o zi balanţa se va înclina. În favoarea ta. 

Tony Schwartz este un tip care de 15 ani studiază sportivii de performanţă. Şi ce anume studiază la ei? Studiază cum anume ajung acei oameni, sportivii, să facă performanţă.

Şi-a dat seama că sportivii au ritualuri de comportament adică nişte obiceiuri foarte puternic înrădăcinate.

În momentul în care ai un obicei se întâmplă un lucru foarte interesant şi fain. Când ai un obicei nu te mai gândeşti la acea acţiune, la acel comportament, nu îţi consumi energie mentală, nu îţi mai consumi voinţă, nu mai ai nevoie de motivaţie. Aşa cum spuneam, te duci să te speli pe dinţi, este un obicei. Nu te gândeşti prea mult, nu îţi consumi energie, „wow ce efort uriaş trebuie să fac”. O faci automat.

Ei bine viaţa noastră este compusă doar din obiceiuri şi din păcate multe sunt proaste. Felul în care pierzi vremea în faţa calculatorului, felul în care îţi pierzi vremea în care ar trebui să faci un lucru bun şi productiv pentru viitorul tău, felul în care se leagă zi după zi în care nu ai făcut ceva semnificativ pentru viaţa ta, felul în care mănânci, probabil nesănatos.

Toate acestea sunt obiceiuri şi trebuie schimbate.

Hai să vorbim acum despre obiceiurile tale. Acesta este principiul de funcţionare:

30dezileobicei

Ai nevoie de 30 de zile ca mintea şi corpul tău să se obişnuiască cu un nou obicei. Dacă nu îl practici zilnic, va fi nevoie de mai mult, după cum ai văzut în cazul meu cu sala de sport.

În primele 10 zile va trebui să scapi de forţa G – gravitaţională. Primele 10 zile când vrei să schimbi un obicei prost cu unul bun sunt cele mai grele 10 zile din viaţă. Mintea şi corpul tău sunt în homeostazie, în zona de confort şi spun „nu, nu, ce se întâmplă? Ceva nu e în regulă, ce e cu schimbările astea?” Atunci tu trebuie să-ţi foloseşti voinţa în fiecare zi, puţina voinţă pe care o ai ca să faci forţat acele lucruri noi care îți vor forma un nou obicei. Va trebui să te forţezi, o să fie foarte greu, totul în mintea ta va spune şi sufletul tău, „opreşte-te, renunţă, fă altceva”.

Asa cum racheta foloseşte 90% din combustibil ca să decoleze, să scape de forţa gravitaţională, tu trebuie să-ţi foloseşti toată voinţa ta  în fiecare zi, 10 zile, ca să scapi de forţa gravitaţională a acelui obicei vechi şi prost care nu te ajută deloc.

Citește și...  Al doilea nivel de dezvoltare personala

Între ziua 10 şi 20 este R – rezistenţa. Nu mai este aşa greu ca în primele 10 zile, însă vei simţi „tot mi-e greu, mă chinui, poate ar fi mai bine azi să nu fac treabă”. Nu mai e aşa greu ca înainte, pentru că ai scăpat de forţa gravitaţională dar ceva încă te trage înapoi. Aici e perioada de rezistenţă e puţin mai uşor dar e încă greu. Şi acum ai nevoie de voinţă, bineînţeles.

Iar de la ziua 20 la 30 este A – aclimatizarea. Aici începi să te obişnuieşti cu noul obicei, corpul şi mintea spun „na, hai, poate o să-mi prindă bine acest nou obicei” şi începi să te relaxezi avand un nou obicei.

Acum vine şmecheria. Toţi sportivii de performanţă ştiu asta şi oamenii obişnuiţi nu o ştiu.

În momentul în care ţi-ai creat un nou obicei, nu mai este nevoie să-ţi foloseşti voinţa ca să faci acel lucru nou. Când ţi-ai format un obicei şi ţi-e uşor să faci lucrul acela poţi să-ţi foloseşti voinţa la altceva. Asta-i frumuseţea. Ţi-ai creat obiceiul folosind voinţa şi salut! Este pe pilot automat. Nu mai e nevoie de voinţă şi atunci iei voinţa aia şi ce faci? Îţi creezi un nou obicei pozitiv în viaţa ta.

Aceasta e singura soluţie pe care eu am aflat-o şi pe care o folosesc în viaţa mea ca în fiecare zi, folosindu-mă de obiceiurile mele noi, să progresez, să evoluez. Aşa cum ţi-am spus, o dată format obiceiul, nu mai este nevoie să te chinui, să fii motivat, o faci automat.

“Sădeşte un gând, culege o acţiune. Sădeşte o acţiune, culege un obicei. Sădeşte un obicei, culege un caracter. Sădeşte un caracter, culege un destin.”(Stephen Covey)

Cu ajutorul voinței și al obiceiurilor putem da dovadă de perseverenţă şi în fiecare zi ajungem să facem din ce în ce mai bine şi mai uşor acele activitați ce ne vor aduce rezultatele dorite. De ce?

Nu pentru că acel lucru a devenit mai uşor de făcut ci pentru că puterea noastră de a face acel lucru a crescut. Deci făcând un lucru, îţi dezvolţi o abilitate. Cu cât îl faci mai des cu atât ajungi să-l faci mai bine. Obiceiurile sunt cheia. Aşadar motivaţia nu ne ajută cu absolut nimic, secretul este voinţa și obiceiurile.

Tot ce faci în viaţa ta acum sunt obiceiuri. Ai foarte multe obiceiuri dar multe dintre ele probabil sunt proaste şi de aceea nu ai rezultatele pe care le vrei.

Aşadar uită de motivaţie, află ce este voinţa, învaţă să o foloseşti şi foloseşte-o să-ţi schimbi obiceiurile.

Ce se întâmplă dacă nu dezvolţi obiceiuri noi – Consecinţe pentru inacţiune

  • Vei simţi tot timpul că nu progresezi pentru că nu mai ai motivaţie şi ţi-a pierit entuziasmul.
  • Obiceiurile tale proaste vor deveni din ce în ce mai puternice şi mai greu de rupt.
  • Voinţă ta se va consumă pe lucruri mărunte în loc să o foloseşti pentru ceea ce poate să îţi schimbe viaţa în bine.
  • Nu vei înţelege de ce ai aceleaşi rezultate an după an.
  • Vei face parte din cei 98% din oameni care cred că succesul ţine de noroc sau soartă.

Impartaseste cu ceilalti membri ai comunitatii, gandurile tale sau lasa un coment cu orice idei, pareri sau intrebari ai. 

 

Întrebare cheie: Din tot ce am citit/învăţat, ce pot implementa acum/astăzi/săptămâna asta? Am făcut tot ce mi-a stat în putere că să implementez ce am învăţat? Dacă nu, ce ar trebui să se întâmple ca să practic tot ce-mi propun?

Pentru a înțelege mai bine tema articolului și pentru a te ajuta să îți implementezi noi obiceiuri în atingerea visurilor tale îți recomand cartea Personalitate Alfa – descoperă comoara ascunsă din tine.

Per aspera ad astra

Pera Novacovici


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Publicat de

Pera Novacovici

CEL MAI CITIT PSIHOLOG ȘI AUTOR ROMÂN DE DEZVOLTARE PERSONALĂ DIN ROMÂNIA Sunt psiholog, trainer, coach, psihoterapeut, scriitor, și orice alt rol a fost și va fi nevoie pentru a-mi duce viziunea la îndeplinire. Titlurile și chiar meseria sunt irelevante. Am organizat conferințe, bootcampuri, traininguri, am scris 6 cărți și am făcut coaching unu la unu cu multe cupluri. Ce contează pentru mine e mesajul și energia, forțași pasiunea pe care le punem în spatele visurilor noastre. Toate acestea, luate împreună cu disciplina și perseverența de a crea un plan, de a face pașii de acțiune pentru a materializa și a duce la bun sfârșit ceea ce a apărut doar ca o idee sau un vis.