Modele, mecena sau pur și simplu iubiri de neuitat, femei cu adevărat excepționale se înalță spre legendă grație lucrărilor de artă ce le captează vraja. Iată care sunt femeile din spatele unora dintre cele mai iubite opere ale artei moderne.

Apolonie Sabatier – Supranumită „La Presidente” de către Theophile Gautier, amanta a magnatului belgian de origine aristocrată Alfred Mosselman îi avea ca oaspeți pe Victor Hugo, Gustave Flaubert sau Charles Baudelaire pe care-l va inspira pentru opera sa „Fleur du Mal”.

Victorine Meurent – Lucrarile lui Edouard Manet o arată pe modelul său preferat într-o multitudine de ipostaze, de la burgheză la prostituată, însă chiar dacă nu a primit recunoașterea meritată, muza impresioniștilor își va dovedi și ea la rândul său valoarea ca artist.

Suzanne Valadon – Prima femeie admisă în Société Nationale des Beaux-Arts din Franța, marea iubire a lui Erik Satie va descoperi ea însăși împlinirea creației atât prin prietenia cu Edgar Degas, cât și prin inspirația insuflată impresioniștilor și postimpresioniștilor.

Emilie Floge – Couturiere avangardistă a Vienei și prietenă de-o viață a lui Gustav Klimt, aceasta va susține inspirația pictorului Secession și prin invitațiile lângă lacul Atter unde se regăsea domeniul familiei sale.

Alma Mahler – În aceeași Viena a începutului de secol, soția compozitorului Gustav Mahler îi va cuceri inclusiv pe arhitectul Walter Gropius și pe romancierul Franz Werfel, frumusețea și charisma sa fiind cântate inclusiv de către Gustav Klimt.

Luisa Casati – „Vreau să mă transform într-o lucrare vie de artă”, spunea Marchiza recunoscută drept una dintre cele mai bogate moștenitoare ale Italiei, un spirit ce și-a câștigat eternitatea prin excentritatea pentru care stau mărturie sutele de portrete dedicate ei.

Marie-Therese Walter – Pablo Picasso renunța la căsnicia sa cu o balerină rusă pentru a-și trăi iubirea cu muza pe care o va cunoaște în 1927 și care îi va lumina spiritul spre una dintre cele mai celebre lucrări ale sale, Le Reve, însă visul își va găsi sfârșit când în viața sa va intra o nouă dragoste, Dora Maar.

Gala Diakonova– Va inspira pentru totdeauna prin caracterul cu care domina în iubire, pentru ca alăturu de Salvador Dali se ofere una dintre cele mai frumoase povești ale artei, fiind văzută ca afla și omega în opera acestuia.

Kiki de Montparnasse – Model nud și regina a cabaretului, Kiki de Montparnasse va trăi alături de Man Ray o pasiune atât de intensă încât atunci când într-o ceartă, va arunca după iubitul său cu o călimară de cerneală ce se va sparge împrăștiindu-se pe perete, el îi va spune muzei ca orice izbuncire de-a ei lasă artă în urma sa.

Edie Sedgwick – The Factory Girl, revelația lui Andy Warhol și un simbol al anilor ’60 va fi onoarată în arta creată din imortalizarea celor mai banale ipostaze, precum savurarea unei țigări, convorbirile telefonice sau probarea diverselor toalete.URL scurt pentru acest articol: https://wp.me/p7nil4-s0