Schimbarea convingerilor de bază, a reacțiilor emoționale și a comportamentelor1 reader now

Primul pas pentru schimbarea unei convingeri de bază este identificarea efectivă a acordului. Atunci când vei observa problema, vei vedea că acordurile mentale sunt de obicei grupate. Atunci când reușești să identifici pachetul de convingeri, vei fi reușit deja pe jumătate să le schimbi.
Identificarea unei convingeri de bază este precum rezolvarea unui mister al iluziilor din minte. Trebuie categoric urmărite anumite indicii pentru a ajunge la convingerile ascunse în inconștient. Hai să luăm ca exemplu frica de vorbitul în public. Frica de vorbitul în public nu este o convingere de bază, ci mai degrabă o reacție emoțională la o convingere. Gândul pe care îl are o persoană în aceste momente dificile de vorbit în public, este: “Vor crede toți că sunt un idiot.”  Aceasta este teama, dar nu convingerea. Temerile asociate cu ceea ce cred oamenii despre noi sunt foarte comune. Aceeași dinamică se poate produce în mintea ta atunci când ceri o mărire de salariu, ori când inviți pe cineva la o întâlnire sau atunci când ceri ceea ce-ți dorești tu la un moment dat  în genere.

Cu toate acestea, gândul nu este nici el o convingere de bază. Trebuie să ai grijă aici pentru că de multe ori poți fi indus  în eroare. Atunci când investighezi o crimă trebuie să urmărești scopul ei. Atunci când cauți o convingere de bază, trebuie să urmărești emoția.

Trebuie să ne tot întrebăm cum se creează emoția de teamă ascultând părerile altor oameni.

Dacă cineva ar arăta spre părul tău și ar susține că este verde, după care ar începe să râdă în gura mare de cât de stupid arăți, te-ai simți rănit? Probabil că nu. (Presupun aici că părul tău are o culoare mai naturală decât verdele). Atunci când știi deci că părul nu-ți este verde, știi și că acea persoană se prostește, este drogată sau are probleme cu vederea. Știi că problema ține de percepția sa și nu de tine în vreun fel. Atunci când cineva își bate joc și râde de tine și decizi că problema este doar percepția sa, nu te deranjează. Ceea ce cred oamenii despre tine nu te rănește delocîn acest caz.

Atunci când nu crezi că arăți prostesc, nu vei fi afectat de ceea ce cred alții. Faptul că nu te identifici cu reprezentarea altora în ceea ce te privește, te  face imun față de opinia lor. Dacă înțelem acest lucru, devine evident că nu putem să fim răniți emoțional ce ceea ce cred sau spun alții despre noi. Atunci când oamenii cred că suntem idioți nu ne doare deloc. Doare doar dacă și noi credem că suntem idioți. Aceasta este și cauza reală a durerii de care ne temem atunci când vorbim în public.

În esență, teama de vorbitul în public nu este o teamă vizavi de ceea ce vor crede alții despre tine, ci reprezintă o teamă de suferința emoțională care apare atunci când percepem personal ceva negativ despre noi înșine. Ceea ce cred alte persoane ar fi doar un declanșator pentru activarea propriilor noastre convingeri de bază negative.

Pentru a ne identifica convingerile de bază, trebuie să privim dincolo de gândurile noastre.

Mai există un strat aici. De cele mai multe ori, nu știm ce cred oamenii. De obicei, facem presupuneri cu privire la ceea ce cred ei despre noi, după care ne încredem în presupunerea noastră. Există și alte convingeri grupate în acest scenariu.

Prima convingere de bază: Dacă cineva ne consideră idioți, înseamnă că este adevărat.
A doua convingere de bază: Credem că suntem idioți.
A treia convingere este un corolar al celei de-a doua: Dacă cineva crede că suntem deștepți, înseamnă că suntem deștepți.
Asta înseamnă că: orice crede cineva despre noi este adevărat.
A patra convingere de bază este că ceea ce cred oamenii despre noi poate să ne rănească emoțional.

Această presupunere falsă este folosită de minte pentru a genera teama de suferință emoțională. Nu este adevărată, din moment ce gândurile din capul unei alte persoane nu ne determină emoțiile. Ceea ce credem despre noi determină cum ne simțim.
A cincea convingere de bază este că putem să citim cu exactitate mințile altor oameni și să știm ce cred despre noi.

Aceste presupuneri ascunse nu reies în mod evident din reacție sau din gânduri. Trebuie să trecem dincolo de suprafața gândurilor și să rezolvăm misterul reacției noastre pentru a descoperi convingerile.
Observi că pachetul de convingeri și presupuneri false de mai sus începe să pară un pic anapoda? Nu avem cum să fim ceea ce își imaginează alți oameni, nu-i așa?? Probabil că nici nu avem puterea de a citi cu exactitate mințile oamenilor, mă gândesc!:) Atunci când vei identifica convingerile de bază în detaliu,acestea vor începe să devină ridicole. Iar astaa se întâmplă adeseori atunci când expui întregul grup de acorduri din minte. Atunci când ai reușit să identifici pe deplin un set de convingeri, te vei și elibera automat de credința în adevărul care-l reprezintă ele. Aceste tranziții au loc pur și simplu prin conștientizare. Prin simpla identificare a convingerilor tale, facilitezi schimbarea emoțiilor și comportamentului tău fără prea mult efort.

Citește și...  Pașii liniștii interioare

Un alt aspect care poate facilita schimbarea este faptul că nu este nevoie să schimbi întregul grup de acorduri. Fiecare acord este ca o verigă dintr-un lanț. Dacă rupi o singură verigă, toate își vor pierde puterea.

Hai să analizăm un pic a treia convingere falsă. Mintea noastră face rapid această asociere și se încrede în opiniile pe care le au alții despre noi. De multe ori o credem fără să ne dăm seama. Acest lucru începe să se prăbușească dacă analizăm situația. Oamenii diferiți vor avea opinii diferite despre noi. Opiniile lor sunt concepte mentale în mințile lor. Noi nu suntem echivalenți cu concepțiile mentale din mintea altor persoane. Unii oameni și-ar putea schimba opinia mentală despre noi în timpul unei zile, fără ca noi să ne schimbăm în vreun fel. Simțim o schimbare doar atunci când ne schimbăm opinia privitoare la noi înșine. Opinia unei alte persoane este doar un declanșator pentru activarea anumitor convingeri de bază. Este posibil să avem un acord îngropat în minte conform căruia suntem idioți. Putem să avem și acorduri mentale conform cărora suntem deștepți. Mintea noastră poate să sară de la unul la altul de mai multe ori într-o zi, sau chiar într-o clipă.

Când conștientizăm faptul că nu suntem un concept mintal în mintea altcuiva, atunci și celelalte convingeri vor începe să se prăbușească. Dacă nu suntem conceptul lor mintal, atunci ceea ce cred ei nu contează atât de mult și astfel nici nu ne pot răni emoțional. Schimbarea conștientizării unei convingeri afectează întregul sistem de reacții.

Schimbarea unei convingeri de bază este surprinzător de simplă. Pur și simplu nu mai credem în ea. Nu este nevoie de prea mult efort pentru a nu crede în ceva. Cu toate acestea, este nevoie de ceva efort pentru a dezvolta gradul de conștientizare necesar pentru identificarea acestor convingeri.

Sună simplu dar necesită ceva efort. Mai este și un pas foarte important în cadrul acestui proces peste care sărim adesea. Trebuie să ne schimbăm punctul de vedere pentru a schimba o convingere de bază. Punctul de vedere cu care îl înlocuim este foarte important. Anumite puncte de vedere vor facilita eliberarea de o convingere de bază, pe când altele vor opri procesul.

Dacă judecăm convingerile pe care le descoperim sau ne judecăm pe noi pentru că le avem, ne blocăm. Atunci când judecăm, creăm și ne încredem într-o interpretare critică a convingerilor noastre. Atunci când se întâmplă asta, am construit un strat de interpretare și convingeri peste convingerea de bază existentă. Noul punct de vedere pe care îl adoptăm trebuie să fie lipsit de criticism cu privire la convingerile de bază pe care le identificăm.O metodă mai rapidă și mai simplă de a schimba o convingere este schimbarea punctului de vedere. O nouă perspectivă ne permite să beneficiem de conștientizarea care schimbă modul în care percepem.

Fără această schimbare de perspectivă, este foarte dificil să schimbăm o convingere. Atunci când suntem blocați în paradigma unei convingeri false, pare complet adevărată, astfel încât continuăm să ne încredem în ea. Ca o persoană care crede că pământul este plat. Toate dovezile contrare nu sunt luate în seamă până când nu ne schimbăm perspectiva. Asta este una dintre problemele afirmațiilor pozitive. Din punctul de vedere al convingerilor noastre existente, afirmațiile par să fie o minciună. Putem să ajungem să ne simțim ca niște mincinoși sau ca niște impostori atunci când încercăm să adoptăm convingeri noi care nu se potrivesc cu paradigma noastră actuală.

O paradigmă de convingeri acționează cam ca un vis atunci când dormim. Atunci când visăm pare complet real. Credem că ceea ce se întâmplă în vis ni se întâmplă cu adevărat. Am putea simți că viața noastră se află în pericol și să ne fie frică. După care ne trezim. Începem să privim visul dintr-o perspectivă nouă, treji, la noi în pat. Această schimbare a punctului de vedere ne va face să ne eliberăm imediat de teamă și de noțiunea că ne aflăm în pericol. Odată cu această schimbare a perspectivei, iluzia visului nu mai are putere asupra minții și emoțiilor. Schimbarea punctului de vedere în acest mod ne permite să ne schimbăm rapid convingerile.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Publicat de

Adina Banea

Pesti cu Gemeni Sangvinicul mă îmbracă într-un superficial selfiest, colericul îmi reproşează ambiţia ascunsă de un timp pe după colţ, melancolicul mă gândeşte şi mă protejează impunându-mi reguli ale societăţii pe care ador să le încalc în particular, iar flegmaticul m-ajută să-mi ţin doar oameni mişto prin jur. Sunt Adina Banea si-mi place numele meu.