Incredere in sine – voce barbat
Acum mai bine de 100 de ani, in Rusia s-a nascut un om. Acest om a revolutionat viata a numerosi scriitori si artisti ai secolului trecut. Numele lui poate nu iti spune nimic, iar aceasta a fost chiar dorinta lui, insa cei care l-au cunoscut au dus in lumea psihologiei comportamentale, in lumea cercetarilor stiintifice si a artei multe dintre invataturile sale. Numele lui era Gurdjieff. Am folosit aceasta mica introducere ca un omagiu al meu pentru acest om.
De fapt, ce ma intereseaza pe mine se refera la una dintre metodele pe care le-a folosit acesta de-a lungul vietii sale.
Mic joc/test de autocunoastere

Ca pe toti oamenii, ma pasioneaza si pe mine toate informatiile legate de cunoasterea personala. Imi place sa ma cunosc si sa imi anticipez reactiile, gandurile si emotiile. Inainte de a incepe acest articol, iti propun sa facem un asemenea joc/test de autocunoastere.

Daca esti de acord, putem incepe:

Primul lucru pe care il ai de facut este sa te asezi comod si sa inchizi ochii. Cu ochii inchisi, va trebui sa te gandesti si sa identifici care este animalul tau preferat.
Dupa ce ai identificat care e animalul preferat, gandeste-te ce anume iti place la acel animal. E important sa fie ceva obiectiv, concret – nu ceva de genul: “imi place pentru ca e frumos” – asta e prea general si subiectiv.
Acum, gandeste-te la ce anume nu iti place la animalul preferat. De asemenea, ceva obiectiv si concret. Pentru fiecare dintre aceste etape, acorda-ti cat timp ai nevoie, nu te grabeste nimeni.
Acum, trecem mai departe si va trebui sa te gandesti si sa identifici pasarea ta preferata. Nu ai voie sa te gandesti la nici un pui pe rotisor 🙂 , ci la o pasare cat se poate de vie si fara gust. 🙂
Bineinteles, acum va trebui sa identifici ce anume iti place la pasarea ta preferata. Si apoi va trebui sa identifici ce anume nu iti place la ea. La fel de valabil si aici, va trebui sa alegi ceva obiectiv, concret si clar.
Acum, noteaza sau tine minte ce ai ales si urmareste in continuare articolul sau sari direct la final ca sa afli rezolvarea si explicatiile.

Iarasi despre cum te poti cunoaste mai bine.

Incepusem sa iti povestesc despre ce anume a aflat lumea prin intermediul lui Gurdjieff. Acesta a descoperit si dezvoltat o metoda care te ajuta sa iti identifici tipul de personalitate si sa iti dai seama ce anume se intampla la nivelul subconstient al tau. Mai mult decat atat, metoda aceasta iti permite sa stii in ce directie trebuie sa te indrepti daca vrei sa te transformi in mod pozitiv.

Eu am aflat prima data de aceasta metoda dupa ce – iti spun sincer, nu am fost deloc satisfacut de tot ce citisem in domeniul psihologiei. Senzatia pe care mi-au lasat-o cartile de psihologie este ca totul e haotic, ca totul e atat de complicat, incat noi, muritorii de rand, nu avem nicio sansa  sa incercam sa studiem si sa intelegem asa ceva. Intr-un fel, m-am revoltat si poate aceasta revolta a facut sa incep sa caut altceva.
Prima data cand am auzit de eneagrama – asa se numeste metoda lui Gurdjieff – a fost prin intermediul unui amic, acesta citind o carte despre asa ceva si mi-a fotocopiat un fragment. Am ramas uimit de claritatea explicatiilor si de cat de logic era totul. Deodata, se facuse lumina suficienta, cat sa pot sa merg fara sa imi sparg capul de pereti. Metoda aceasta de autocunoastere poate fi aplicata de oricine cu un minim de informatii pe care trebuie sa le aiba. Va trebui apoi sa isi gandeasca bine numai ce vrea sa faca in viitor. Dar metoda ii spune care este directia de urmat.

Cele noua tipuri de personalitate
Dupa ce te-ai nascut si ai inceput sa cresti, ai vazut (pe la 4-6 ani) ca lumea din jur nu este exact ceea ce ti-ar placea tie sa fie. Ai invatat ca nu orice dorinta a ta iti este indeplinita si ca societatea parca nu este in jurul tau tocmai ca sa iti faca tie pe plac. Brusc, ti-ai dat seama ca nu esti centrul universului. De aici ti-a aparut si o alta senzatie: faptul ca ceva lipseste – brusc, ai inceput sa simti o ruptura intre tine si societate. Daca la inceput totul in jurul tau facea parte din lumea ta, acum te percepi tu si langa tine percepi lumea. Nu mai exista unitate, ci mai degraba diferente intre tine si lume.
Din aceasta cauza suntem in continua cautare, zi de zi cautam ceva. Cautam sa redevenim copii poate tocmai din dorinta de a simti din nou gustul acelei unitati initiale. Acesta, de fapt, este sensul dezvoltarii personale pe care ne-o dorim cu totii.
Aceasta cautare in care esti prins, incepand de cand erai copil, este cea care ti-a modelat personalitatea.  Ai fost obligat sa adopti un anume tip de personalitate tocmai pentru a face fata acestei cautari. Presiunea evenimentelor vietii tale, oamenii care erau in jurul tau cat ai crescut, ti-au orientat formarea egoului si a tipului de personalitate. Egoul si personalitatea se dezvolta ca un scut care te protejeaza impotriva societatii. Ai dezvoltat astfel o tendinta care iti este predominanta, o cumpulsiune (emotie negativa), o virtute esentiala (pozitiva) si o idee forta care te insufleteste. Aceste patru elemente-cheie iti definesc personalitatea. De-a lungul vietii, ai tot incercat si uneori ai gresit, alteori ai avut succes, ai invatat astfel care structura de elemente iti este cea mai potrivita. Apoi a devenit tipul tau de personalitate. Bineinteles, acum am rezumat cat de mult am reusit, procesul este ceva mai complicat, dar esenta asta este.
Imagineaza-ti ca ai putea sa iti raspunzi la intrebarile esentiale care te framanta:

Cine sunt?
De ce nu ma simt implinit, multumit?
De ce repet aceleasi greseli din nou si din nou?
Cum pot sa devin mai bun?

De fapt, la aceste intrebari vreau sa te ajut sa raspunzi in continuare. Asa ca iti propun sa trecem la ceva practic.
Haide sa identificam ce tip de personalitate esti:

Spuneam mai devreme ca exista noua tipuri de personalitate. Cu unul dintre aceste tipuri de personalitate ne identificam fiecare. O sa vezi ca, atunci cand le citesti, ai senzatia ca te regasesti in mai multe. Avem cateva caracteristici din fiecare tip, dar unul ne este predominant.
O sa iti prezint in continuare doua metode pentru a identifica din ce tip de personalitate faci parte. Prima metoda pe care ti-o prezint este cam subiectiva si nu o recomand. Consta in citirea tuturor caracteristicilor de la cele noua tipuri de personalitate si alegerea celui in care crezi ca te afli. A doua metoda insa implica o alegere in doi pasi si este mult mai obiectiva si mai exacta. Deci iti propun sa iti explic cum sa procedezi.
O sa iti descriu doua grupuri de elemente de personalitate. Grupul 1 are trei elemente denumite A, B, C.  Grupul 2 are tot trei elemente, dar denumite X, Y, Z.  Va trebui sa le citesti pe toate si sa alegi ce crezi ca te caracterizeaza mai mult din grupul 1 si apoi din grupul 2 – din fiecare grup, vei alege cate un element.
Grupul 1

(A) Am tendinţa să fiu destul de independent şi îmi place să mă afirm. Am simţit că este mai bine să iau viaţa în piept. Mi-am stabilit scopurile, îmi place să mă implic şi să fac ca lucrurile să-mi iasă. Nu-mi place să stau deoparte – vreau să realizez lucruri mari şi să am impact asupra celor din jur. Nu caut neapărat să mă confrunt cu alţii, dar nu las oamenii în niciun caz să mă dea la o parte. Cea mai mare parte din timp ştiu ce vreau şi fac totul pentru asta. Am tendinţa sa muncesc din greu, dar şi să mă distrez.
(B) Am tendinţa să fiu tăcut şi îmi place să fiu singur. Nu obişnuiesc să atrag atenţia asupra mea  şi nu obişnuiesc în  general  să  mă afirm. Nu mă simt bine să preiau conducerea sau să fiu aşa competitiv precum ceilalţi. Mulţi pot spune despre mine că sunt un visător, o mare parte dintre trăirile mele se petrec în imaginaţia mea. Mă simt bine dacă nu este nevoie să fiu tot timpul activ.
(C) Am tendinţa să fiu foarte responsabil şi devotat. Mă simt groaznic dacă nu-mi ţin promisiunile şi dacă nu fac ceea ce ceilalţi aşteaptă de la mine.Vreau ca oamenii să ştie că sunt aici pentru ei şi că voi face tot ceea ce cred că este mai bine. Chiar dacă ei nu ştiu, de multe ori am făcut sacrificii mari pentru ceilalţi. Deseori nu am grijă de mine. Fac ceea ce trebuie făcut şi mă relaxez (sau fac ceea ce imi place cu adevărat) numai dacă mai rămâne timp.

Grupul 2

(X) Sunt o persoană care are de obicei o imagine pozitivă despre viaţă şi simte că lucrurile se vor sfârşi cu bine. Pot să găsesc cu uşurinţă ceva care să-mi trezească  entuziasmul şi găsesc întotdeauna ceva de făcut. Îmi place să fiu împreună cu alţii şi să îi ajut să fie fericiţi. Mă bucur să-mi împărtăşesc starea mea bună cu cei din jur. Nu mă simt întotdeauna grozav, dar încerc să nu arăt asta nimănui! Amân de multe ori  să-mi rezolv problemele.
(Y) Sunt o persoană cu sentimente puternice, cei mai mulţi oameni pot spune când nu-mi convine ceva. Pot fi precaut cu ceilalţi, dar sunt mult mai sensibil decât las să se vadă. Vreau să ştiu pe cine mă pot baza şi prefer să-mi definesc clar relaţiile cu ceilalţi. Când sunt supărat, aş vrea ca persoanele din jur să-mi răspundă şi să fie alături de mine. Ştiu care sunt regulile şi nu-mi place ca oamenii să-mi spună ce să fac. Vreau să hotărăsc eu însumi.
(Z) Tind să fiu logic şi mă stăpânesc bine – dar nu  mă simt în largul meu să am de-a face cu sentimente şi emoţii. Sunt eficient – chiar perfecţionist – şi prefer să lucrez  singur. Când sunt probleme sau conflicte personale, încerc să nu mă implic emoţional în acea situaţie. Unii spun că sunt prea rece şi detaşat, dar nu vreau ca emoţiile să mă distragă de la ce este cu adevărat important pentru mine. De obicei, nu-mi manifest reacţiile, chiar dacă ceilalţi insistă.

Noteaza acum ce litera ai ales de la grupul 1 si ce litera ai ales de la grupul 2. Cauta in tabelul de mai jos combinatia celor doua litere.

AX        7        Generalist
AY        8        Conducatorul
AZ        3        Competitivul
BX        9        Mediator
BY        4        Artist
BZ        5        Observator
CX        2        Altruist
CY        6        Devotat
CZ        1        Perfecţionist

Ai identificat in acest moment carui tip de personalitate apartii. Acum o sa iti explic pe scurt ce anume are caracteristic fiecare tip de personalitate.

Tipul 1: Perfectionistul, Reformantul
Este tipul principial, idealist. Sunt morali si constiinciosi, cu un deosebit simt pentru tot ceea ce este corect. Lupta pentru dreptate, dorindu-si intotdeauna sa faca lucrurile cat mai bine, dar fiindu-le intotdeauna teama sa nu greseasca. Bine organizati, ordonati, pretentiosi, incearca sa mentina standarde foarte inalte, dar din aceasta cauza pot ajunge sa fie prea critici si perfectionisti. Problemele lor de baza sunt reprimarea maniei si nerabdarea. La cel mai sanatos nivel, cei din tipul 1 ajung sa fie intelepti, realisti, cu discernamant, nobili, foarte morali.

Tipul 2: Cel care ajuta, Altruistul
Tipul grijuliu, care are mereu grija de ceilalti. Persoanele care apartin tipului 2 sunt empatice, sincere si foarte afectuoase. Sunt prietenoase, generoase, gata sa se sacrifice pentru cei din jur, dar pot fi si sentimentale, lingusitoare, cautand sa faca pe placul celorlalti. Tind sa fie aproape de ceilalti si fac deseori servicii numai pentru ca lumea sa aiba nevoie de ei. Problema lor este faptul ca nu au grija de ei si nu sunt constiente de propriile lor nevoi. La cel mai sanatos nivel, cei din tipul 2 sunt altruisti, lipsiti de egoism si au o dragoste neconditionata pentru ei si pentru cei din jur.

Tipul 3: Cel care reuseste, Competitivul
Tipul adaptabil, orientat spre obtinerea succesului. Cei din tipul 3 sunt persoane bine bazate, pline de incredere, atractive, fermecatoare. Sunt ambitiosi, competenti si energici si pot fi foarte constienti de pozitia lor sociala si foarte motivati pentru a se realiza. Sunt foarte preocupati de imaginea lor si de ceea ce gandeste lumea despre ei. Problema lor de baza este ca sunt foarte competitivi si ajung sa fie dependenti de munca lor. La cel mai inalt nivel, cei care apartin tipului 3 se accepta pe deplin, sunt autentici, devenind modele de urmat pentru cei din jur.

Tipul 4: Individualistul. Artistul
Romantic, introvertit. Cei din tipul 4 sunt constienti de sine, sensibili, rezervati si tacuti. Sunt individualisti, introvertiti, sinceri cu sentimentele lor. Pot fi schimbatori, timizi, prea centrati pe persoana lor. Sunt retinuti in relatiile cu ceilalti din cauza faptului ca se simt vulnerabili si imperfecti, dar dispretuiesc si fug, in acelasi timp, de modul banal de viata al celorlalti. Au probleme din cauza faptului ca sunt prea indulgenti cu ei si se autocompatimesc. La cel mai sanatos nivel, tipul 4 sunt persoane foarte inspirate si creative, in stare sa fie mereu altele si sa-si transforme propriile experiente de viata in elemente de evolutie.

Tipul 5: Ganditorul. Observatorul
Tipul cerebral, intens. Persoanele din tipul 5 sunt intelegatoare, curioase si agere. Sunt capabile sa se  concentreze foarte usor, sa dezvolte abilitati si idei complexe. Independente si inovatoare, sunt foarte preocupate de gandurile lor si de constructiile lor mentale. Se detaseaza usor. Au probleme cu singuratatea, excentricitatea si nihilismul. La cel mai sanatos nivel, sunt vizionari, fiind pionierii a ceea ce va urma, au idei inaintea timpului lor si sunt in stare sa impuna o viziune complet noua despre lume.

Tipul 6: Devotatul. Loialul
Persoana de incredere, orientata spre siguranta personala. Cei din acest tip sunt fiinte vrednice de incredere care muncesc din greu si sunt foarte responsabile. Pot fi si evazivi, batand tot timpul in retragere, puternic anxiosi, traind tot timpul in stres. Sunt deseori ironici si indecisi, dar pot fi si rebeli, sfidatori, reactionand violent. Au probleme cu suspiciunea si neincrederea, pe care le manifesta atat fata de ceilalti, cat si fata de ei insisi. La cel mai inalt nivel de dezvoltare au deplina incredere in ei, sunt increzatori in ceilalti, curajosi, fiind un sprijin pentru cei slabi.

Tipul 7: Entuziastul. Generalistul
Tipul mereu ocupat, foarte productiv. Sunt inconstanti, multilaterali, optimisti si spontani. Jucausi, spirituali, practici, pot fi si indisciplinati, imprastiati. Cauta in permanenta experiente noi si excitante, dar devin zapaciti si epuizati din cauza acestei alergaturi nesfarsite. Au probleme cu impulsivitatea si superficialitatea. La cel mai sanatos nivel, tipul 7 isi canalizeaza talentele spre teluri valoroase, devenind fericiti, impliniti, si plini de recunostinta.

Tipul 8: Conducatorul
Cel caruia ii plac provocarile. Puternic, dominator. Cei care apartin tipului 8 sunt fiinte pozitive, puternice, au incredere deplina in ele. Protectoare, ingenioase, hotarate, pot fi si foarte mandri si dominatori. Ei simt ca trebuie sa controleze totul, devenind agresivi si incercand sa intimideze. Au probleme cu apropierea reala de ceilalti. La cel mai inalt nivel, sunt foarte stapani pe sine si isi folosesc puterea sa imbunatateasca vietile celorlalti. Sunt marinimosi, curajosi, putand sa devina mari personalitati istorice.

Tipul 9: Pacificatorul. Mediatorul
Tipul calm, fara griji, multumit de sine. Sunt fiinte primitoare, stabile, de incredere. Sunt buni la suflet, calmi, ii sprijina pe cei din jur, dar sunt mult prea dispusi sa faca pe placul celorlalti numai ca sa evite scandalul. Ei doresc ca viata lor sa se desfasoare fara conflicte si tind sa se complaca in orice situatie si sa minimalizeze orice tulburare care apare. Au probleme din cauza faptului ca sunt pasivi si incapatanati. La nivelul de dezvoltare cel mai inalt, devin neinfricati, in stare sa cuprinda totul, sa impace oamenii si sa vindece conflictele dintre ei.

Alte intrebari pentru tine

Ai identificat tipul tau de personalitate? Inca nu ai terminat toata munca. Fiecare tip de personalitate are o subcaracteristica de personalitate. Ai vazut cercul pe care am notat tipurile de personalitate? Sa zicem ca esti tipul 4 – cel al artistului. Va trebui acum sa citesti despre tipurile invecinate – adica despre 3 si despre 5. Unul dintre acestea doua are influenta si asupra ta. Identifica si aceasta subpersonalitate pentru ca si aceasta te caracterizeaza, e adevarata ca in masura mai mica, dar apare si la tine.

Ai vazut sagetile din figura de mai sus? Fiecare tip de personalitate provine de la un tip de personalitate si se duce spre un alt tip de personalitate. Urmareste sagetile si vei vedea. Daca tu esti tipul 4 de personalitate, sageata merge spre tipul 2. Asta inseamna faptul ca pentru a scapa de tot ce este negativ la tipul 4 de personalitate, va trebui sa inveti tot ce este pozitiv la tipul 2, spre care se indreapta sageata.

Dar deja ne-am lungit prea mult acum, vom continua in cateva zile.

“Tema de acasa” si explicatia testului de la inceput

Incearca sa te gandesti cat de mult se potrivesc la tine caracteristicile tipului tau de personalitate. O sa vezi ca daca ai ales corect si sincer de la inceput, aproximativ 80% din ce ti-am descris eu vei regasi la tine. Nici nu e nevoie de mai mult, in final, suntem oameni, nu masini.
Si acum explicatia testului de autocunoastere de la inceputul articolului.
1. Animalul la care te-ai gandit reprezinta cum te vezi tu pe tine – cu ce iti place si ce nu iti place la tine.
2. Pasarea pe care ai identificat-o reprezinta cum te vad ceilalti pe tine – cu ce le place si ce nu le place la tine.
Interesant este faptul ca mai toata lumea isi da seama usor ce anume ii place la animal si isi da seama greu ce anume nu ii place la pasare. Asta pentru ca suntem dispusi rapid sa identificam la noi calitati, dar nu suntem dispusi sa ne imaginam ce anume nu le-ar placea oamenilor la noi… noi suntem perfecti! 🙂

De abia astept sa continuam,
Pe curand.

MariusURL scurt pentru acest articol: https://wp.me/p7nil4-IG