Biblia tot subliniază caracterul divin al numărului 12 – de la Pieptarul lui Aaron până la porțile Ierusalimului- dar când vine vorba de apostoli, dacă-i numărăm în compunerea lor concretă, cu tot cu Iuda, mai precis, găsim o discreto-metaforico-foarte evidentă confirmare a neșansei aduse de 13.
Dar peste aproape două milenii, într-o zi de 13, legiuitorii se găsesc o altfel de apărare a scripturilor, mai precis prin interdicția expresă de a se abate de la povestea genezei. Într-o zi de vineri, 13 mai 1925, Senatul statului Tennessee vota un nou act normativ ce prevenea ca profesorii școlilor publice – de la învățâmântul primar până la cel universitar- să nege învățăturile biblice, interzicând predarea teoriei evoluției, textul de lege vorbind despre om ca „descendent al unui ordin inferior de mamifere”.
Profesorii cu vederi mai orientate spre știință riscau o amendă penală de 500$, o sumă deloc de neglijat în acele vremuri. Și exact astfel a căpătat notorietate actul normativ când un profesor, John Scopes, a preferat să fie arestat sub incriminarea de a preda teoria evoluției. Procesul lui, cunoscut drept cazul Scopes Monkey a adus un oarecare progres când Curtea Supremă a statului Tennessee deși a declarat legea ca fiind constituțională a eliminat acuzațiile aduse profesorului.
The Butler Act, cum era intitulată legea, a rămas în vigoare până în 1967.
Trăiesc din reverie, mi-e refugiu, hrană, antidot și catharsis. Văd fericirea într-o continuă căutare de basme, închinându-mă vibrației lor chiar și ca martor distant. Văd împlinirea doar fiind un timid învățăcel până-n ultima clipă.
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.