Ce este fericirea? Oamenii și-au pus această întrebare de secole, dar numai recent știința a început să aducă răspunsuri. Înainte de a dezvolta concluzia științei, permite-mi să încep prin a da niște răspunsuri la o întrebare oarecum mai simplă: ce nu înseamnă fericirea?
Fericirea nu este: senzație de bine tot timpul
Scepticii și-au pus de multe ori întrebarea dacă o persoană care prizează cocaină în fiecare zi este „fericită”. Dacă să te simți bine tot timpul ar fi fost singura cerință, atunci răspunsul ar fi „da”. Cu toate acestea, studii recente sugerează că o stare de spirit bună constantă este mai sănătoasă din punct de vedere psihologic decât o stare de spirit bună la cote maxime rareori, la urma urmei, roata se întoarce. Mai mult decât atât, atunci când îi întrebi ceea ce îi motivează pe oameni să se dea jos din pat dimineața, ei dau foarte rar răspunsuri legate de starea lor. Este mult mai probabil să dea răspunsuri despre lucruri care li se par semnificative, cum ar fi locul de muncă sau relațiile lor. Cercetări recente sugerează că, dacă te concentrezi prea mult pe a te simti bine tot timpul, de fapt, vei submina capacitatea ta de a te simti bine, cu alte cuvinte, nici o cantitate de stare de bine nu va fi satisfăcătoare pentru tine, din moment ce aștepți (tot timpul) nu este fizic posibil pentru majoritatea oamenilor.
Fericirea nu este: a fi bogat sau a-ți permite tot ce vrei
Dacă a trăi la limita subzistenței cu siguranță nu te ajută să fii fericit, dincolo de asta banii nu par să cumpere fericirea. Imaginează-ți că obții în mod neașteptat o mărire de salariu cu 10.000 euro/an. Desigur că ai fi entuziasmat pe moment, dar ar fi doar o chestiune de timp înainte ca așteptările tale să se schimbe în acord cu noul buget. Înainte să-ți dai seama vei fi la fel de fericit ca înainte de promovare! Acest lucru este valabil și pentru case noi, mașini noi, gadget-uri noi, precum și toate celelalte bunuri materiale pe care oamenii și le doresc atât de mult. Singura excepție de la această regulă este atunci când cheltui banii pe amintiri cu alte persoane, astfel, dacă ai primit o mărire de 10.000 $ / an și ai cheltuit-o într-o escapadă la sfârșitul săptămânii în locuri noi și interesante cu prietenii sau familia, atunci ai putea fi mai fericit. Cu toate acestea, rareori oamenii aleg să-și cheltuie banii în acest mod.
Fericirea nu este: o destinație finală
Vechea zicală: „Am ajuns?” se referă la fericire, ca și cum o persoană se îndreaptă spre fericire și într-o bună zi „sosește.” Contrar credinței populare, dacă nu ești unul dintre norocoșii care au moștenit o bucurie, fericire genetică, este nevoie de un efort susținut pentru a menține fericirea. Cele mai renumite tehnici pentru dobândirea fericirii este ținerea unui jurnal de mulțumire, de exemplu, nu obiceiurile, ci lucrurile de moment, întâmplările, sunt cele care ne fac fericiți pe moment, cum ar fi a te căsători sau a fi promovat și se estompează în timp odată ce ne obișnuim cu ele.
Deci, ce este fericirea?
Studiile sugerează că fericirea este o combinație de cât de mulțumit ești cu viața (de exemplu, a te regăsi în muncă) și cât de bine te simți în fiecare zi. Gândește-te la greutatea ta: dacă ții o dietă și faci sport așa cum ți-ai dori, corpul tău se va menține la o anumită greutate. Dar, dacă mănânci tot ce vrei sau nu faci mișcare deloc, greutatea ta se va ajusta corespunzător. În cazul în care noua dietă sau exercițiile fizice devin parte din viața ta de zi cu zi, atunci vei rămâne la această nouă greutate. Dacă te reîntorci la a mânca fără reguli și la a nu face exerciții, greutatea va reveni la momentul inițial. Așa e și cu fericirea.
Cu alte cuvinte, ai posibilitatea de a controla modul în care te simți cu o practică regulată. Îți poți forma obiceiuri de-a lungul vieții pentru o viață mai satisfăcătoare și împlinită.
Pesti cu Gemeni
Sangvinicul mă îmbracă într-un superficial selfiest, colericul îmi reproşează ambiţia ascunsă de un timp pe după colţ, melancolicul mă gândeşte şi mă protejează impunându-mi reguli ale societăţii pe care ador să le încalc în particular, iar flegmaticul m-ajută să-mi ţin doar oameni mişto prin jur. Sunt Adina Banea si-mi place numele meu.
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.