De ce nu pot avea femeile totul?1 reader now

În ziua de azi femeile vor totul și așa ar trebui. Carieră, copii, familie și o relație perfectă. În timp ce unii pot crede că este prea mult să ceri sau să te aștepți la asta, dacă bărbații au reușit, de ce nu ar putea și femeile?

Femeile muncesc și mai mult după ce nasc. Muncesc full time sau part time de acasă. De multe ori ele sunt cele care își îndrumă copiii în carieră, țin casa, fac cumpărături, gătesc, fac curat, plătesc facturile și toate celelalte îndatoriri legate din casă și familie.

Femeile de carieră vor și așteaptă să urce pe scara carierei. Așa și ar trebui. Atunci de ce există o diferență în salarizare cu 20 procente mai puțin pentru o femeie decât pentru un bărbat care face același lucru? De ce femeile nu cresc în funcție și nu promovează?

Dacă femeile tind să creadă că statutul de mamă le trage înapoi, adevărul este că bărbații sunt cei care fac asta. Bărbații sunt cei care sunt puși în poziții de conducere și care aleg cine promovează și cine nu. Chiar sunt copiii cei care le țin pe femei departe de promovare? Se gândesc angajatorii la faptul că mama poate fi chemată acasă dacă se întâmplă ceva cu copilul? De ce nu se face aceeași presupunere și despre tată?

Un studiu realizat de Universitatea Harvard a relevat faptul că nu copiii sunt de vină pentru ruinarea carierei, soții fac asta. Au descoperit că de cele mai multe ori bărbații și femeile au aceleași ambiții în carieră și este mai mult probabil ca bărbatul să reușească, iar femeia nu.

Se credea că femeile și-au părăsit planurile de carieră odată ce au devenit mame, dar studiul a relevat că nu este adevărat. Femeile care își doresc o carieră nu se simt împlinite de statutul de mamă sau de o funcție mai puțin solicitantă. Acest lucru se datorează discriminării șefilor bărbați care nu vor ca femeile să aibă o carieră solicitantă. Păi, cine să aibă grijă de casă și de copii, nu mai zic de ei, dacă soția e plecată?

Doamne ferește ca bărbatul să își ia inima în dinți și să facă vreo treabă prin casă.

Citește și...  Somnurile noastre

Din păcate societatea și femeile au creat această idee preconcepută și depinde doar de forța și ambiția lor să schimbe ceva. Părinții trebuie să-și crească împreună copiii, băieți și fete, să colaboreze pentru a face cele necesare în casă, să aibă grijă de educația copiilor și de toate celelalte responsabilități care derivă din acestea.

Desigur că există femei care preferă să stea acasă cu copiii lor în detrimentul unei cariere. Creșterea copiilor este plină de satisfacții, minunată. Țelurile femeilor se schimbă când devin mame. Totuși femeia vrea să le facă pe toate: să aibă o carieră, copii și familie așa cum este normal și un bărbat care să își dorească să fie tată.

În momentul în care ne învățăm copiii despre egalitate, ei vor aplica asta în viitoarea lor viață de adult: să respecți și să aștepți ca o femeie să fie egală în toate domeniile.

Pentru acele femei care își doresc totul, trebuie să știe că sunt îndreptățite să vrea asta și este normal să aibă din timp o discuție importantă cu partenerul lor în care să-i explice. Ambii parteneri trebuie să înțeleagă că sunt egali din toate punctele de vedere și merită să își urmeze visele. Când totul este expus și se ajunge la o înțelegere, bărbatul și femeia pot să împartă toate aspectele vieții lor, inclusiv copiii și familia.

Dacă ambii parteneri lucrează full time trebuie să se gândească la varianta angajării unei menajere care să vină o dată pe săptămână, să își cumpere mâncarea prin comandă online, să gătească pe rând, să găsească o persoană care să stea cu copiii în caz de boală sau de lucru peste program. Planifică-ți timpul astfel încât să petreceți timp împreună cât de mult puteți. Calitatea timpului petrecut împreună contează și nu cantitatea.

Femeile trebuie să scape de greutatea vinei pe care o poartă și să se vadă în primul rând ca egali, apoi ca femei. Sigur că sunt încântate de prospectele de mamă și își vor da toată silința, dar in 18 ani copilul va fi deja independent trăindu-și propria viață, nu ne dorim ca regretele să ne urmărească toată viața.

 


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.