De câte ori dăm de vreo zi a săptămânii peste care domnesc norii ghinionului, am zice că-s reminescențe ale unor credințe din negura timpului. Ei bine, nu și dacă privim spre istoria burselor, de unde ne putem procopsi și cu eventuale rezerve față de urși.

Vinerea Neagră

The Hands That Built America vor primi întotdeauna solemnitatea meritelor, iar după Războiul Civil, idealul construcției unei națiuni putea fi atins prin emiterea de obligațiuni, îndatorarea față de populație nefiind însă susținută de o rezervă în aur. Această descoperire va fi cinic exploatată de doi speculatori, James Fisk și Jay Gould care au lovit în 1869 piața aurului, achiziționând cantități imense, crescând prețurile și prăbușind acțiunile. Se presupunea că toată schema s-ar fi bucurat inclusiv de participarea sau măcar benevolența președintelui Ulysses S. Grant mai ales că a eliberat aur de vreo 4 milioane de dolari din rezerva națională, însă vreun eventual act de corupție rămâne între enigmele istoriei.

Marțea Neagră

O decadă a extravaganței a fost brutal stinsă când prăbușirea bursei la data de 29 octombrie 1929 va opri din petrecerile condimentate de ritmuri de Charleston, maratoanele de dans și alcoolul de contrabandă ce curgea râuri în epoca Prohibiției. Marea Recesiune, de altfel cea mai gravă criză prin care a trecut economia Statelor Unite se va resimți 10 ani atât în piețele americane, cât și în cele din Europa Occidentală.

Lunea Neagră

O nouă epocă a prosperității ce va inspira noi ambiții profesionale ce oferă un nou imbold inclusiv pentru emanciparea femeilor va întâlni pe data de 19 octombrie 1987 o prăbușire a mai multor burse din Statele Unite până în Australia.

Miercurea Neagră

De numele lui George Soros este legată una dintre cele mai ingenioase speculații bursiere, ce i-au adus un miliard de lite sterline, dar și criza ce a forțat guvernul britanic să retragă lira de la Mecanismul European al Ratei de Schimb (ERM) pe data de 16 septembrie 1992.

Marțea Neagră și Piața Ursului

Criza pe care am resimțit-o cu toții poate prea puternic a debutat la data de 9 octombrie 2007, o nouă Marți Neagră ce anunța intrarea în Piața Ursului în care indexul S&P 500 a pierdut aproximativ 50% din valoarea sa.

 



URL scurt pentru acest articol: https://wp.me/p7nil4-MR