Dacă ești speriat de vinerea în 13 atunci îți va plăcea ce vei citi aici. Nu este nicio surpriză că ne temem de vinerile în 13 pentru că noi, oamenii suntem foarte superstițioși.
Multe superstiții au apărut din credința umană în monștri și fantome: când creierul nostru nu poate explica un lucru, atunci inventează. De fapt, un studiu din 2010 a relevat că superstițiile uneori merg pentru că a crede în ceva poate face omul să vadă ceea ce crede. Uite, cele mai comune 13 superstiții.
- Norocul începătorului
De obicei este invocat de un expert care a pierdut în fața unui începător. Norocul începătorului este ideea conform căreia începătorii nu pot câștiga atunci când încearcă un sport, joc sau activitate pentru prima oară.
Începătorii pot avea mai mult succes deoarece în unele cazuri sunt mai puțin stresați de dorința de a câștiga. Prea multă anxietate poate inhiba performanța sau poate fi norocul statistic în special în jocurile de noroc.
Ca multe superstiții, credința în norocul începătorului poate apărea datorită confirmării prejudecății. Confirmarea prejudecății este un fenomen psihologic în care oamenii își amintesc evenimente care se încadrează în viziunea lor asupra lumii. Dacă crezi că vei câștiga doar pentru că ești începător, atunci este probabil că îți vei aminti toate dățile când ai avut dreptate și vei uita dățile în care ai sfârșit în ultimul loc.
- Vezi un ban, ia-l de jos
Toată ziua vei avea noroc. Această poezioară poate apărea pentru că a găsi bani este un noroc în sine, dar poate fi și o altă versiune a vechii poezioare: Vezi un bold, ia-l de jos/și toată ziua vei avea noroc/Vezi un bold, lasă-l pe jos/și norocul va trece pe lângă tine.
- Nu trece pe sub scară!
Sincer, superstiția aceasta este destul de practică. Cine vrea să fie responsabil pentru a te împiedica și a-l da pe tâmplar jos de pe scară? Altă teorie susține că superstiția se trage din credința creștină în Sfânta Treime: din moment ce o scară așezată de un perete formează un triunghi, a sparge triunghiul poate însemna blasfemie.
O altă teorie populară este că teama de a merge pe sub o scară are origini în spânzurătoarea medievală. Rămânem la rolul de siguranță a acesteia.
- Pisici negre care îți taie calea
Ca animale de companie pentru oameni de mii de ani, pisicile au jucat tot felul de roluri mitologice. În Egiptul antic, pisicile erau venerate, astăzi americanii țin mai mult de 81 milioane de pisici ca animale de companie.
Deci, de ce să te ferești de pisica neagră din calea ta? Cel mai probabil această superstiție vine din vechea credință în vrăjitoare și animalele lor, despre care se spune că luau forma unor animale asemănătoare pisicilor.
- Piciorul de iepure aduce noroc
Talismanele și amuletele sunt o cale străveche de a ține la distanță răul. Gândește-te la usturoi și la cruce care ar trebui să țină departe vampirii. Piciorul de iepure ca talisman poate avea originile în triburile celtice din Bretania. Pot fi de asemenea originare din hoodoo, o formă tradițională de magie afro-americană și superstiție care împletește tradițiile băștinașilor americani, europenilor și africanilor.
- Ghinionul vine în număr de 3
Îți amintești de confirmarea prejudecății? Credința că ghinionul vine în număr de 3 este un exemplu clasic. Câteva lucruri merg prost și cei care cred în superstiții încep să creadă că se va mai întâmpla ceva rău. Un pantof uitat într-o zi, dar este văzut ca primul lucru dintr-o serie de 3 ghinioane.
- Ai grijă cu oglinda aia
Potrivit credinței populare, spargerea unei oglinzi aduce cu sine 7 ani de ghinion. Superstiția își are originile în credința că oglinzile nu îți reflectă doar imaginea, ci păstrează și bucăți din sufletul tău. Această credință a făcut oamenii din vechile timpuri ale sudului american să acopere oglinzile din casă când cineva a murit, ca nu cumva ca sufletul lor să fie prins în interior.
Asemenea numărului 3, numărul 7 este asociat cu norocul. 7 ani este o perioadă lungă să ai ghinion, ceea ce poate face oamenii să caute măsuri pentru a se dezlega de ghinion după spargerea unei oglinzi. Acestea includ atingerea unei bucăți de oglindă spartă pe o piatră de mormânt sau măcinarea oglinzii în pudră.
- 666
666 pot da fiori unui om. Este o superstiție care se trage din Biblie. În cartea Apocalipsei, 666 este numit numele fiarei, este interpretat deseori ca semnul Satani și semnul sfârșitului lumii.
Potrivit Universității de stat din New York reprezentată de antropologul Philips Stevens, scriitorul Apocalipsei scria creștinilor persecutați codat, deci numerele și numele din carte erau referințe contemporane. 666 este echivalentul numeric al literelor ebraice însemnând primul secol al împăratului roman Nero.
- Doamne ferește bătând în lemn
Acest gest este ca un talisman verbal, creat pentru a ne feri de ghinion după ce am tentat soarta: A sparge oglinda nu mi-a adus nicio problemă, doamne ferește.
Folosirea lemnului poate avea origini în vechile mituri despre spirite bune aflate în copaci sau din asocierea cu crucea creștină. O frază similară apare în multiple limbi, sugerând că dorința de a nu supăra spiritele este destul de întâlnită.
- Pune-ți o dorință pe un os
Tradiția legată de osul de curcan este foarte veche. Legenda spune că în primul secol romanii obișnuiau să se lupte pe oase uscate – despre care credeau că aduc noroc – și în mod accidental le rupeau, cu gândul că acela care rămâne cu cea mai mare bucată de os le va îndeplini dorința. Oasele de păsări au fost și ele folosite în slăvirea zeilor de-a lungul istoriei, cu obiceiul că a arunca oasele și a citi urmele lor va prezice viitorul.
- Încrucișarea degetelor
Dorința de a avea noroc și încrucișarea degetelor este un gest care se trage din creștinismul timpuriu. Povestea spune că doi oameni își încrucișau degetele pentru a-și pune o dorință, un simbol de sprijin de la un prieten pentru persoana care își pune dorința. Orice asociere cu crucea creștină este considerată semn de noroc. Tradiția a devenit în timp ceva ce oamenii pot face ei singuri, în zilele noastre doar să spui degete încrucișate este destul pentru ca mesajul să treacă.
- Fără umbrele înăuntru
Nu e doar pentru a nu scoate cuiva ochii. A deschide umbrela în casă este aducătoare de ghinion, deși originile acestei credințe sunt neclare. Legendele abundă, de la o poveste din Roma antică în care se povestește despre o femeie romană care a deschis umbrela cu câteva secunde înainte de prăbușirea casei sale, până la povestea unui prinț britanic care a acceptat două umbrele ale unui rege aflat în vizită și care a murit în câteva luni. Asemeni superstiției nu trece pe sub scară , aceasta pare a fi cazul unui mit care a apărut pentru a opri oamenii de la a face ceva care este, în primul rând, extrem de periculos.
- Vineri în 13
Dacă nu te sperie vinerea în 13, ar trebui să fii speriat de cuvântul care îi descrie pe cei care se tem de asta: friggatriskaidekaphobics. O alternativă la fel de încâlcită, cuvântul pentru această frică este paraskevidekatriaphobia.
Ca superstiție, frica de vineri în 13 pare destul de nouă datând din ultima jumătate a secolului al XVIII-lea. Vinerea a fost mult timp considerată o zi cu ghinion, potrivit tradiției creștine, Iisus a murit vinerea și 13 are o lungă istorie ca număr cu ghinion.
Potrivit Institutului Fobic din Carolina de nord și a centrului de Stress Management, aproximativ 17 milioane de oameni se tem de vinerea în 13. Mulți pot cădea pradă dorinței minții umane de a asocia gânduri și simboluri cu evenimente.
Dacă se întâmplă ceva vinerea în 13, aceste 2două lucruri vor fi mereu asociate în mintea ta, spune Thomas Gilovich, psiholog la Universitatea Cornell. Toate acele zile lipsite de evenimente care pică vinerea pe 13 vor fi ignorate.
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.