Poetic sau peiorativ, „o duzină” devine cea mai prietenoasă metaforă pentru prosperitate iar descrierea ce o susține escaladează numaidecât spre proporții mitice. Cum de dăm de a doua tură în număratul pe degete la ambele mâini și i-am și demonstrat apropierea, limitele și dimensiunile, însă rezonabil cum e, numărul 12 se mândrește cu o înțelegere milenară ca alegorie a perfecțiunii.

Calendarul de la cel roman la cel iulian la cel gregorian ne este împărțit în 12 luni iar de la această clasificare 12 zodii.

Evoluția calendarului reconsidera împărțirea pe zile și ore, dar cele 12 luni sub nicio formă nu erau supuse vreunui compromis!

Ziua ne oferă în zgrârcenia ei doar 12 ore, neapucând mai deloc nici să ne terminăm treburile, nici să ne savurăm pe deplin plăcerile! Până și împărțirea în minute și apoi secunde urmează un multiplu de 12.

Și totuși ce ar spune matematica? Zorii acestei științe îi găsea pe gânditorii sumerieni care au dezvoltat un sistem numeral bazat pe numărul 12, mod de calcul utilizat chiar și în zilele noastre, fiind fundația celui duodecimal.

Așadar, într-o asemenea companie, cum să nu ajungă bietul 13 atât de hulit?

Ei, dar dacă plecăm cu gândul spre Creștinism și cei 12 apostoli, deslușim și misterul acestei aversiuni!

Înainte de a fi înlocuit de Matei, Iuda stătea alături de Iisus ca unul dintre discipolii lui. Așadar, ca o evidență, autorul celei mai dureroase trădări a istoriei va fi al treisprezecelea apostol.

Cu toate acestea, până să-l vândă pe Mântuitor pe 30 de arginți, nicio suspiciune nu l-ar fi putut indica pe Iuda de o asemenea infamie, mai ales că anumite versete ar confirma o activitate misionară dedicate.

Soarta însă va fi alta după Cina cea de Taină care îl va avea pe Iuda Iscariotul drept al treisprezecelea oaspete.

După sărutul său, istoria se va schimba definitiv…



URL scurt pentru acest articol: https://wp.me/p7nil4-st