Propriile coduri, propriile norme de conduită, propriile exigențe de acceptare a noilor membri, propriile ritualuri de inițiere și mai ales, propriile rivalități, proprile alianțe, propriile specializări și propriile zone de dominație – astfel poate fi caracterizată crima organizată specifică fiecărei regiuni și ce cale mai tentantă pentru a ne familiariza cu principiile și piețelor rețelelor decât filmele despre mafioți. Așadar, în funcție de fascinație, am putea alege între:

Los Pacados de mi Padre – Poate cel mai complex documentar realizat despre Pablo Escobar, povestit tocmai de fiul său, arhitectul Sebastian Marroquin.

The Yakuza – Opera lui Sydney Pollack reprezintă printre puținele filme occidentală de descriu în acuratețe principiile și cutumele crimei organizate japonez, filmul putând fi abordat inclusiv dintr-o perspectivă de analiză socială, permițând rolul unui documentar.

Black Cat, White Cat – Prin capodopera creată de Emir Kusturica dintr-o o comedie pitorească, asistând la o nuntă obținem o delicioasă incursiune în mafia rromă din Balcani.

French Connection – Redarea în film a celebrei scheme operate de rețelele crimei organizate corsicane în care drogurile provenite din Turcia tranzitau Franța pentru a ajunge în Statele Unite.

Taken – Răpirea fiicei unui polițist american în timp ce aceasta ajunge alături de o prietenă în Franța oferă atât un tablou al cruzimii mafiei albaneze, cât și a ororilor traficului de persoane.

Eastern Promises – O prezentare a mafiei rusești atât în sferele de influență, operațiuni, cât și în codurile respectate, precum normele de conduită sau chiar tatuajele.

Triad Underworld – Despărțirea de crima organizată va fi întotdeauna percepută ca o trădare iar factura arată exact riposta mafiei chineze, cât și principiile ei.

Once Upon a Time in America – Viața grea a comunităților de imigranți și visurile unor puști se împletesc într-o poveste despre construirea rețelelor mafiote evreiești.

Mean Streets– Despre Cosa Nostra, filiera de crimă organizată costituită de imigranții italieni pe pământ americani, știm încă prea multe grație unor filme de referință precum Nașul sau Good Fellas, însă Mean Streets este aclamat de Biblioteca Congresului ca fiind „important din punct de vedere cultural, istoric și estetic”.

The Departed – Martin Scorsese ne prezintă atât mafia irlandeză, cât și subtilitățile și pericolele muncii unui polițist sub acoperire.



URL scurt pentru acest articol: https://wp.me/p7nil4-N4