De la dreptul la vot la cel de adaptare a imaginii și a stilului de viață la propriile convingeri – oameni de stat sau activiste, rămânem recunoscătoare acestor doamne pentru dăruirea în numele unei vieți mai bune.
Împărăteasa Eugenie – Eforturile sale vor obține dreptul femeilor de a fi primite în examenul de bacalaureat și de a putea urma o educație superioară, având însă posibilitatea de a se inscrie doar la facultatea de Medicină.
Emmeline Pankhurst – Cea dintâi referință a feminismului, ca fondatoare a mișcării suffragettes, alături de fiicele sale va revoluționa pentru totdeauna atât condiția femeii prin dreptul la vot, cât și sfera legiferării în științele juridice prin demersurile pentru adaptarea actelor normative la continuul progres al societății.
Margaret Sanger – Contemporana mișcării suffragettes, aportul său ca fondatoare a primei clinici de contracepţie din Statele Unite va consolida prima revoluție în drepturile femeilor.
Margaret Brown – Om politic, activist, mecena, iar spre ultimii ani din viață, tocmai pentru a-și satiface visul din tinerețe, actriță.
The Unsinkable Molly Brown, porecla cu care NY Times îi lăuda eforturi de colectare a fondurilor pentru supraviețuitorii vasului Titanic va lăsa ca operă o bună parte din patrimoniul cultural al orașului Denver, un aport deosebit la mișcarea suffragettes, cât și un important precedent în cazuistica pentru drepturile angajaților și a sindicatelor.
Soraya Terzi – Alături de soțul său, Amanullah al Afghanistanului, inspiră posteritatea grație temerarității în emanciparea poporului prin educație, însă în viziunea sa progresistă, rămâne în istorie drept cea dintâi regină a lumii musulmane ce va renunța la văl, îndemnându-și supușii să îmbrățișeze această piesă doar prin propria convingere și nu într-o interpretare tendențioasă a dogmei.
Simone Veil – Supraviețuitoare a lagărului de concentrare Auschwitz, ca ministru al Justiției în Franța va obține controlul dual al drepturilor părintești cât și prerogativa adopției pentru femei, iar având ca portofoliu Sănătatea, își va înălța lupta peste multiplele amenințări cu moartea îndurate de-a lungul demersurilor sale pentru accesul facilizat la contracepției și legalizarea dreptului la întrerupere a sarcinii.
Golda Meir – Un simbol în argumentația pentru emanciparea femeilor, o inspirație inclusiv pentru Regina Elisabeta a II-a, deși nu a dorit vreo afiliere la cauza feministă, subliniind constant importanța meritocrației dincolo de gen, Primul Ministru al Israelului în perioada 1969-1973 și-a canalizat viziunea înspre înlăturarea oricăror restricții sexiste la oportunitățile profesionale, amintind în nenumărate ocazii responsabilitatea bărbaților în conduita nedemnă față de femei, experiențe pentru care tradițional ele au fost învinuite.
Benazir Bhutto – Prima femeie om de stat într-o țară musulmană, servind ca Prim Ministru va elibera Pakistanul de sub dictatura militară, canalizându-și lupta totodată egalității de drepturi pentru femei.
Gayatri Devi – Regina Mama a Jaipurului devenită membră a Parlamentului indian în urma unui procent electoral ce setează un record istoric în fața căruia se va înclina chiar și Preedintele Kennedy, va aboli normele purdah, o instituţie seculară ce izola femeile, spre a le feri de ochii bărbaţilor, înființând multiple școli publice pentru fete.
Helen Gurley Brown – În efervescența luptei pentru emanciparea femeii, omul de presă va deschide minți și spirite spre independență prin acceptarea propriei sexualități și eliberarea de sub canoane ce mențineau stagnarea acestei cauze.
… și lista continuă cu nenumărate exemple
Trăiesc din reverie, mi-e refugiu, hrană, antidot și catharsis. Văd fericirea într-o continuă căutare de basme, închinându-mă vibrației lor chiar și ca martor distant. Văd împlinirea doar fiind un timid învățăcel până-n ultima clipă.
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.