Curiozitatea și perseverența întotdeauna aduc rezultate, însă de cele mai multe ori, performanța ia naștere în direcții nebănuite, după cum vom vedea:

Chibritele (1827) – Amestecând un vas de substanțe ce includeau sulfid de antimoniu și clorat de potasiu, farmacistul John Walker a observat o mică denivelare pe bățul său. Încercând s-o curețe, în timp ce freca substanța uscată aceasta s-a aprins, inspirând astfel primele chibrite.

Pigmenții artificiali (1856) – Încercând prin experimente cu cărbune și scoarță de copac să găsească un leac pentru malarie, un student în Chimie în vârstă de doar 18 ani pe numele său William Perkins va descoperi o nouă culoare, mai exact movul, stabilind astfel fundația pentru pigmenți artificiali.

Vaselina (1859) – Căutând petrol, Robert Chesebrough primea plângerile muncitorilor din echipa sa, nemulțumiți că utilajel cu care forjau solul rămâneau împotmolite într-o substanță ceroasă. Chesebrough o va numi vaselină și o va exploata pentru tratarea arsurilor și tăieturilor și chiar va mânca o lingură pe zi pentru a-și menține sănătatea.

Razele X – Curios asupra principiilor tuburilor catodice, Wilhem Roentgen va observa cum la contactul cu fulgerul, hârtiile fosforescnte vor fi iluminate, chiar dacă izolația mașinii din laboratorul său era una opacă iar razele aveau să treacă prin lemn, chiar și prin piele.

Plasticul (1907) – Experimentele chimistului belgian Leo Baekeland vizau un substitute pentru o rășină costisitoare secretată de o specie de cărăbuș ce trăiește în Sudul Asiei, dar prin combinarea formaldehidului cu fenolul, acesta va obține prima masa plastică.

Penicilina (3 septembrie 1928) – Reîntors din vacanță, savantul Alexander Fleming va fi surprins, când verficându-și cultura de stafilococi a căror evoluție o urmărea, va găsi o specie de fungi care făcuse ca toat bacteriile din jurul său să dispară.

Superglue – Servind pe frontul celui de-al Doilea Război Mondial, inginerul Kodak Harry Coover va încerca să obțină un plastic transparent pentru lunetele armelor, dar lucrând cu varii substanțe, acestea s-au coagulat în ceea ce numim noi Superglue.

Microundele (1945) – Trecând prin fața unui magnetofon, inginerul Percy Spencer va avea neplăcerea ciocolatei sale topite în buzunarul sacoului, dar întotdeauna un mic ghinion poate ascunde și un imens punct de inspirație.

Stimulatorul cardiac – Urmărind un oscilator pentru a înregistra sunetele inimii, Wilson Greatbatch a instalat din greșeală rezistorul greșit, aparatul pulsând o vibrație electrică ritmică, pe care Greatbatch a realizat că o poate utiliza pentru reglarea bătăilor cardiace.

Teoria Big Bang (1964) – Pe când lucrau cu antena Holmdel în New Jersey, doi specialiști în astronomie, Robert Wilson și Arno Penzias au fost intrigați de un zgomot vor confirma teza lui Robert Dicke ce susținea că reminescențele radiațiilor de la o explozie formatoare pentru univers va reacționa ca o radiație cosmică de fundal.



URL scurt pentru acest articol: https://wp.me/p7nil4-N6