1 reader now

image

Biblia tot subliniază caracterul divin al numărului 12 – de la Pieptarul lui Aaron până la porțile Ierusalimului- dar când vine vorba de apostoli, dacă-i numărăm în compunerea lor concretă, cu tot cu Iuda, mai precis, găsim o discreto-metaforico-foarte evidentă confirmare a neșansei aduse de 13.

Dar peste aproape două milenii, într-o zi de 13, legiuitorii se găsesc o altfel de apărare a scripturilor, mai precis prin interdicția expresă de a se abate de la povestea genezei. Într-o zi de vineri, 13 mai 1925, Senatul statului Tennessee vota un nou act normativ ce prevenea ca profesorii școlilor publice – de la învățâmântul primar până la cel universitar- să nege învățăturile biblice, interzicând predarea teoriei evoluției, textul de lege vorbind despre om ca „descendent al unui ordin inferior de mamifere”.

Citește și...  Ce ne aduce teama de 13?

Profesorii cu vederi mai orientate spre știință riscau o amendă penală de 500$, o sumă deloc de neglijat în acele vremuri. Și exact astfel a căpătat notorietate actul normativ când un profesor, John Scopes, a preferat să fie arestat sub incriminarea de a preda teoria evoluției. Procesul lui, cunoscut drept cazul Scopes Monkey a adus un oarecare progres când Curtea Supremă a statului Tennessee deși a declarat legea ca fiind constituțională a eliminat acuzațiile aduse profesorului.

The Butler Act, cum era intitulată legea, a rămas în vigoare până în 1967.

Diana Serpoianu
Trăiesc din reverie, mi-e refugiu, hrană, antidot și catharsis. Văd fericirea într-o continuă căutare de basme, închinându-mă vibrației lor chiar și ca martor distant. Văd împlinirea doar fiind un timid învățăcel până-n ultima clipă.


URL scurt pentru acest articol: http://wp.me/p7nil4-Zo

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.